View Single Post
Eski 10-11-2009, 00:51   #1164
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nazik Mesajı Göster
Ayşe Hanım'ın fotoğraflarında yapraklı halini de gövdesini de gördüm. Evet, sanırım sandal ağacı. ama aklımı karıştıran bir şey okudum: herdem yeşil olduğu söyleniyor. oysa ben yapraksız halini gördüm hep. nasıl oluyor da oluyor?
Biraz bilgi. Belki faydası olur.
Sandal: Sert odunlu,kısa boylu ağaç. Yaprakları karşıt, tüysüz, düz kenarlı ve az çok etli, çiçekleri seyrek salkım şeklinde ve erdişidir. Meyvesi yuvarlak bir zeytin biçimindedir. Pek çok türü vardır.
Beyaz sandal(Santalum albun), Avustrulya sandalı (S.spicatum ve Fusanus spitatum), (S.austro caledonicum v.b. gibi)
Bunların hepsinden sanayide kullanılan belsemsi esanslar elde edilir.

[Sandalgiller: İki çenekli, çiçekli bitkiler familyası.(Santalales takımından) Sandalgiler taçsız çiçekli ağaçlardır. Çiçeklerinde yumurtalık alt durumlu, etene düzeni merkezlidir. Bunlar klorofilli halde genellikle asalak yaşayan otsu veya ağaçsı bitkilerdir. Çiçekleri erdişi veya eşeylik organlarıdan birinin körelmesi sebebiyle bir eşeyli olur. Çanak, çanaksı veya taçsı kısım dört-beş parçadan nadiren üç veya altı parçadan meydana gelir. Çiçek çevremiyle eş sayıda olan erkek organlar, dişicik borusunun dibinde veya boğazında birleşip kaynaşmıştır. Uçları dişicik tepesinden az veya çok aşkın olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14511

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Başa Dön