View Single Post
Eski 19-11-2006, 22:55   #15
Erguvan Muhibbi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Üsküdar Belediyesi Validebağı Korusu toplantısı: 2.Bölüm

Üsküdar Belediyesi Validebağı Korusu toplantısı: 2.Bölüm

Altunizade Kültür Merkezi’ne gelmeyi hep severim. Hele benim için İstanbul Sazendeleri konser veriyorlarsa bu sevincim iki kat artar. Bu seferki sebeb-i ziyaretim konser değil.
Karilerim bilir Üsküdar Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Sabiha Akardaş ve yardımcıları Gülbin ve Filiz hanımlara pek bir hürmetim vardır. Zira bu kadar zamandır ağaçlarla çiçeklerle uğraşım dolayısı ile pek çok belediyenin Park Bahçe yöneticileri ile tanışmışımdır. Ama Üsküdar Belediyesi ile Esenyurt Belediyesi’nin bu amatör ruhlu profesyonellerine muhabbetim ve hürmetim ziyadedir. Üsküdar Belediyesi Ağaçlarla ilgili bir Sivil Toplum Kuruluşu olan Erguvan muhiblerini şimdi dernekleşmiş adıyla Erguvanistanbul Derneği üyelerini tüm etkinliklerinden haberdar ederler. Sabiha hanım bizzat arayarak daha önce duyurusunu yaptığım toplantıya hem hemizi davet, hem de siz ağaç dostlarını haberdar etmemi benden rica etti. Böylece davete icabet eylemiş olduk.

Önce Üsküdar Belediye Reisi Mehmet Çakır bey bir takdim nutku irat eyledi.. Peşinden İstanbul Orman Fakültesinden Prof.Dr. Ünal Asan bey bir beyaz perdede suretler göstererek Muhterem Validemizin bağı nasıl kurduğundan, geçmişinden, nasıl salam gibi dilimlendiğinden söz etti. Valide Bağı için nasıl bir koruma planı hazırladığını anlattı.
Ben toplantıda söz kaptığımda parlak fikirlerimi anlatabilmek için cebimde her zaman taşıdığım kartona not almıştım. Gördüm ki Ünal hoca bu parlak fikirlerimi benim rüyamdan kaydedip planına dahil eylemiş.

Ünal hocanın planına göre Valide Bağı bir sit alanı olduğundan üstüne hiç bir yeni yapı yapılmayacakmış. Valide Bağı içinde tabii su kaynakları olan bir vadiye ve iki yakaya sahip bir arazi olduğundan ortadaki vadinin ucundaki su kaynaklarının tabii akışı sağlanarak vadide bir sulak alan oluşturulacakmış.Sulak vadinin alt ucunda bir gölet olacak ve iki yamaçta bir miktar arazi bu sulak alanda tabii olarak muhafaza edilecekmiş. Göçmen kuşlar bu sulak alanın denize aşağı bakarken sol yamacında leyleklerin indiği alan boş kalacakmış. Sol yamacın üst sınırında ise vadiyi ve arazideki kuşları görebilecek seyir noktaları oluşturulacakmış. Arazinin sınır bölgelerinde yoğun karma yeşil alan kuşakları oluşturulacakmış.

Takdimci Hanımefendi va mı söz isteyen deyince koltuğun üstüne fırlayıp iki elimi havaya kaldırarak görülmeme ihtimalini ortadan kaldırarak ilk sözü kaptım. Ama ilk sözü kapana ikramiye falan olmadığını da bilahare öğrendim.
****** tahmin ettiğiniz üzre önce erguvanlardan başladım. Valide Bağı İstanbulun en yaşlı erguvan ağacını barındırdığı için bizim hatırımıza sit alanı ilan edilmiştir demeye getirerek Valide Bağına yeni erguvanlar dikilmeli Pretoryanın Jakarandaları Japonyanın Sakuraları gibi özel bir erguvan bölgesi oluşturulmalı diyerekten söze başladım. Mustabey Armudu’nun geliştirildiği tarihi armut bahçesi korunmalı, bir numune bağ eklenmeli Vadideki sular ihya edilmeli diye sözü bağladım. İkinci bölümün sonu.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön