Ponderosa Çamı'nın Tohumdan Üretimi
Tohumların 1-1.5 ay süre ile soğuk katlamaya alınmaları gerekmektedir.
(SOĞUK KATLAMA: tohumların daha kolay çimlenmesini sağlamak amacıyla, tohumların kumlu toprakta +4 C sıcaklıkta buzdolabında veya dış ortamda, o tohum için belirtilen sürelerde bekletilmesidir. )
Bu sürenin sonunda, tohumlar çimlendirme için steril tohum toprağına ekilirler. Tohumların üzeri, kendi yüksekliklerinin 2 katı yüksekliğinde steril toprakla kapatılır ve iyice nemlendirilir. Tohumların +18-25 C derece aralığında 15 gün içinde çimlenmesi gerekir.
Çimlenme sonrası zayıf tohumlar uzaklaştırılır ve topraklarının hep nemli kalmasına dikkat edilir. Son donlardan sonra dış mekana alınarak gölge bir yerde bakımlarına devam edilir.
Ponderosa Çamı Tohumu
