View Single Post
Eski 19-11-2006, 14:53   #20
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Konya Ovası'nı kaybedebiliriz

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI OSMAN PEPE'DEN ACI İTİRAF:

Konya Ovası'nı kaybedebiliriz

Sulak alanların hızla çölleştiğini söyleyen Pepe, Tuz Gölü havzasındaki yeraltı sularının azaldığını ve Konya Ovası'nın yok olabileceğini söyledi

Yıldız Yazıcıoğlu - Ankara

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye genelindeki sulak alanlarda görülen kuraklığa, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımıyla baraj yapımlarının yol açtığını söyledi. Pepe, "Tuz Gölü havzasındaki yeraltı suları kontrolsüz bir şekilde çekildikçe yerine tuzlu su iniyor. Konya Ovası'nı tamamen kaybedebiliriz" dedi.
Kayseri'deki Ağcaaşar ile Kovalı barajlarından su bırakılmadığı için Sultan Sazlığı'nın çölleştiğini kaydeden Pepe, sulama amacıyla göllerden aşırı miktarda su çekildiği için Türkiye'nin bir çevre felaketine sürüklendiğini dile getirdi.

"Bu dramatik tablo son birkaç yılda ortaya çıkmadı. Sulak alanları nasıl yönettiğimize bakınca bir birikim sonucu çölleşmeye gidiş olduğunu görüyoruz" diyen Pepe, göllerden tarımsal sulama yapılırken artık damlama tekniğine geçilmesini gerektiğini belirterek, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) bu yönde çalışmasını istedi.

Çorlu çevresine dikkat!

Sanayi tesisleri nedeniyle Trakya bölgesinde yeraltı sularında ciddi kirlilik yaşandığına dikkat çeken Pepe, "Bazı yerlerde yeraltı suları seviyesi 20 metreden 400 metreye kadar indi. Buna rağmen su çekilerek yerine toprak altına atık su bırakılmaktadır. Bu konuda Çorlu civarında ve Çerkezköy'de ciddi şüphelerimiz var. İncelemeler yaptırıyoruz" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın belediyelerle atık çöp depolamasında karşı karşıya kaldığını da anımsatan Pepe, bu sorunlar karşısında baraj yapımı kısmı hariç DSİ ile İller Bankası'nın kanalizasyon, çöp ve su birimlerini kendi bakanlığına bağlattırmak istediğini bildirdi.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön