View Single Post
Eski 05-11-2009, 09:00   #84
pepecan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
******,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Sayın Canerman,

Dizaynın reklamında üretimi satın alıyoruz diyor ama bu her zanman yüksek fiyattan alacakları anlamına gelmiyor. En yakındaki hal fiyatının biraz altında bir fiyatta olabilir. Dikkat edin, eğer hal fiyatına satın alınacaksa böyle yüksek bir kuruluş maliyetiyle bu işe girmek ne kadar kazançlı ?

Pazarınızı ayarlayın ve serayı kendiniz kurun. Bunları yapamıyorsanız bu işe hiç bulaşmayın....
Sayın Akın Selçuk,

ben Dizaynla görüşmüş bir kişiyim. kendileri bana sunum yaptığı için ve sorularımın birçoğunu cevapladığı için sizin yazdıklarınıza hatta bazı arkadaşların sorularına elimden geldiği kadar cevap yazabilirim.

1 dönümden 80 ton domates demek şu ana kadar ulaşılmamış bir rakam. yani çok çok ciddi bir rakam demek. ilk başta inanmamıştım ancak seralarını da ziyaret ettiğim için oradaki doluluk beni hayrete düşürdü. onların yaptığı fizibilitede alış fiyatları olarak bölgeye en yakın salkım domates borsası oluşmuş hal fiyatı baz alınıyor. ince bir hesap yapmak gerekirse; 10 dönümlük bir serada 800 ton ürün alıp, ürünü seralarından 1,8 TL'ye satın alırlar ise( ki ortalama bu rakamda fizibilite yapımışlar) yılda 1.5 milyon TL'ye yakın bir ciro elde edilecektir. işletme giderleri de güney koşullarına göre ortalama 350.000-450.000 TL dir. yani ortalama 1 milyon TL kar bırakan bir iş. farzedin ki salkım domates ve iyi tarım ürünü domates olmasının yanında fiyatları çok düşük olsun. yani 1 tl ortalamadan satın alsınlar. 80 ton ile birlikte dönüm başı 80.000 TL ciro yapar. diğer seralarda örneğin Agrobay; dönüm başı 30 ton alınabiliyor. o seralardan ihracat yapılıp ortalama 2,5 TL gibi iyi bir rakama satsalar bile dönüm başı 75.000 TL ciro olacaktır. işletme giderlerine bakılacak olursak, domatesin kilogram maliyeti en modern topraksız tarım seralarında 1 TL ve üstü iken Dizayn'ın mracle seralarında 0,5 TL civarındadır. görüldüğü üzere en kötü şartlarda dahi çok ama çok karlı bir iş.

teknolojilerinin fiyatının yüksek olduğunu ben de kabul ediyorum. yani diğer seraların 2 kat fazla fiyatını vererek bu işe başlanabiliyor. ama amorti süresi diğer seralarda 7-8 yıl iken dizayn'ın serasında 3 yıl. farkı görebiliyor musunuz? ayrıca fiyatıının yüksek olmasının sebebi Türkiye'de kurulmuş olan seralardan çok daha modern, çok daha gelişmiş olmasıdır. yani belki fiyatı yüksek ama diğer seralar amorti edene kadar dizaynın serasını 2-3 kat büyütebilirsin. fark çok açık.

pepecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön