View Single Post
Eski 04-11-2009, 06:14   #54
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Ufak bir ekleme yapmak istiyorum,
Bahcelerde malc (mulch) uygulamasi ortamala 5-10 cm kalinliginda arasinda olmalidir. Malc tabakasi yagmur veya sulama suyunun topraga ulasmasini geciktirerek suyun daha verimli emilimini saglar. Ayrica malc uygulamasindan once topragin iyice sulanmasi eger mumkunse curumus gubre veya kompostun malc dan once topraga uygulanmasi gereklidir. Bundaki amac malc materyalinin (cesitli samantipleri, curumus agac yapraklari vb.) ayrismasi esnasinda mikroorganizmalarin ihiyac duyacagi nitrojeni toprak yerine curumus gubre veya komposttan almasidir. Ayrica malc kesinlikle agac govdesi veya bitki kokune temas etmemelidir. Aksi takdirde bitki sapinda curume yapabilir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar toprağın organik yapısı hasattan sonra eksilme göstereceğinden, yerine tekrar takviye edilerek yapılacak işlerin başında hasat artıkları, ağaç dallarının öğütülmesinden elde edilen organik mataryeller vede oluşturulan kompostun harmanlanarak oluşturulan malç malzemesinin öncelikle ağaç izdüşümü ile bahçenin ekim yapılan alanlara serilmesini mütakip, toprak yapısındaki organik yapının ne aşamalar içinden geçerek toprağa sağladığı değerleri incelediğinde, malç örtü malzemesinin etkileri şöyle özetlenebilir, malçın altında kalan topraklarda kışın şartlarının menfi etkileri faunanın lehinde olarak canlılık kazanarak, malç ile beraberinde ilave edilen gübre ve toprak için mineral düzeleyicilerin, toprak canlıları ve başta solucanlar tarafından işlenmesi sağlanır.

Malç malzemesinin çürüme ile parçalaması tamamlamamış kısımları mikroorganizmalar tarafından işlenirken oluşan enerji ile oksidasyon işlemi srasında toprağımıza düşmüş yabani ot tohumlarıda baskılanarak toprağımıza organik kazanımlara geçerek otlanmadan da kurtulumuş olacaktır.

Ayrışma fazına giren bu mataryeller topraklarımızdaki solucan populasyonlarının besin zincirinine katılarak solucanların beslenmelerini mütakip solucan nüfusunun artmasıylada organik atıkların işlenmesi yeni bir boyuta girerek dışkılarında solcan gübresinin oluşumuyla içeriği zengin enzimler besin eriyikleri ile topraklarımızın organik özelikleri maksimum seviyeye ulaşacaktır.


Düzenleyen x-29 : 04-11-2009 saat 06:16 Neden: hata
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön