View Single Post
Eski 02-11-2009, 01:00   #178
x-29
Ağaçsever

x-29's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2009
Soguk Kompost

Hazir ise baslamisken bahcedeki soguk kompost varillerinden yaklasik 4 aydir olgunlasmakta olaninida actim. Bu sistem biraz daha az caba gerektiren bir system. Tek yapilmasi gerek alt kismi acik olan bu varili topragin uzerine yerlestirmek sebze, meyve atiklarini eklemek. Ben ayrica bahcede solan cicekler ile sebzeleri saplarinida sisteme ekliyorum. Ayrica eklenen atiklardaki nitrojeni dengelemek icin kirpilmis kagit (ofislerdeki kagit kiyma makinalari bu is icin bicilmis kaftan) veya saman ekliyorum.
Yaklasik her 15-20 cm kalinligindaki atik katini 10 cm iyi kalite toprak ile kapatiyorum. Bu sistemdeki fazla suyun dengelenmesinde faydali oluyor. Ayrica eger sirke sinekleri artarsada tarimsal kirec veya dolomite ile ph dengelemesi yapiyorum. Bu sekilde varil dolunca ustunu tekrar toprakla kapatip olgunlasmaya birakiyorum. Sistemin hacmi 220 lt ve icindeki kompost ise curudukten sonra 1/20 oraninda kuculuyor. Yani varilin dolmasi epey zaman aliyor. Ekte birkac resim ekledim.
Resim4 Sistemin genel gorunumu.
Resim6 Bitmis kompost
Resim 8 Elenmis kompost
Resim 9 Elenmis kompost yakin plan. Daire icindeki kucuk taneler yaklasik 1 mm capindaki solucan kozalari.

Iyi calismalar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen x-29 : 02-11-2009 saat 01:01 Neden: hata
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön