View Single Post
Eski 02-11-2009, 00:51   #177
x-29
Ağaçsever

x-29's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2009
Katli sistemlerde solucan gubresi uretimi

Pazar gunun benim garajda tuttugum solucan gubresi kutularindan birini actim. Burada urettigim gubreyi sadece sebze ve tohum yetistirmede kullandigim icin yilda bir kere kompostu topluyorum. Bu kutular aslinda worm farm olarak piyasada biliniyor.
System uc uretim kati ve bir sivi toplama haznesinden olusuyor. Once birinci kata yatak malzemesi ve solucanlar konuyor. Daha sonra artiklar eklendikce olusan gubreler iceride birikiyor. Bu kat dolduktan sonra ikinci ve ucuncu kati koyarak islen aynen devam ediyor. Fakat ben her kat doldugunda bir ust kata yeni yatak malzamesi koyarak isleme devam ediyorum. Diger turlu kutularin dolmasi cok uzun suruyor. Ucuncu kat doldugunda alt kattaki solucan faliyeti en aza iniyor. Bu kati cikartip uste koyuyorum. Daha sonra yavas yavas kompostu ustten almaya basliyorum. Isigi goren solucanlar daha asagilara dolayisi ile bir attaki kaba geciyorlar (kaplari alt kismi elek seklinde). (Resim 1-2, bu arada 1 ci resmin ortasindaki yelpaza seklindeki sey aslinda isiga reaksiyon gostererek sallanan bir solucan.).3 cu resim bu senenin hasadini gosteriyor. Biraz kuruduktan ve elendikten sonra kullanima hazir hale gelecek. Bu sistem oldukca kucuk gorunsede her kat ortalama 10-15 kg arasinda kompost tutabiliyor. Sanirim son hasat ile 15 kg civarinda yuksek saflikta solucan gubresi elde ettim.

iyi calismalar

Eklenen Resimler

Düzenleyen x-29 : 02-11-2009 saat 00:54 Neden: hata
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön