Merhaba biraz araştırdım ve paylaşmak istedim. Bunun için düzenlenen imza kampayaları arttırılabilir. Yapılan çalışmalara karşın barajların yapımı da durmuyor. Doğanın korunması adına her türlü destek verilmesi kanaatindeyim. Fakat Munzur ve çevresindeki insanların da gerçekten ne yapmak istediklerine karar vermeleri gerek. Sizin gibi duyarlı insanların çoğalması dileğiyle. Ve bazı insanların da samimi olmaları gerekmekte...Aşağıdaki mesajda arkadaş çok dürüst yazmış fakat önerdiği çözüme de dikkat çekmek isterim. Ülkemizde bu konularda yeterli duyarlılık yok. Erkekler kahvehane kültüründe, kadınlar ise televizyon başında, bir avuç insan da bu konularda savaş veriyor... Doğa ve kültür yıkımları çok rahat yapılıyor. İnsanlar para uğruna yapıyor yine bunları. Saygılar.
Barajlar yapılırsa neler olacak?
Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi içinde kalan alanlar tahrip olacak.
Dünyanın en zengin yaban hayatı özelliklerini taşıyan bölgede doğanın dengesi bozulacak.
Bölgeye özgü birçok hayvan ve endemik bitki türünün nesli tehlike altına girecek.
Dünya üzerinde benzeri çok az bulunan kırmızı pullu alabalıkların soyu tükenecek.
Kar yağışının azalmasına paralel olarak Munzur gözelerinin su kaynakları azalacak.
Bol oksijenli temiz hava, yerini rutubetli bir havaya terk edecek, böylece doğal yaşam olumsuz etkilenecek.
Munzur Vadisi üzerinden gerçekleşecek tüm ulaşım sona erecek.
Ovacık-Dersim karayolu ortadan kalkacak, il merkezi uğrak yeri olmaktan çıkacak.
Zaten insansızlaştırılmış bölgede göç artacak.
Sosyal hayat sona erecek, il merkezi ilçelerden tecrit olacak.
Barajlar çamurlarla dolduğundan ömürlerini tamamlayacak ve geriye sadece balçık yığını kalacak.
Kutsal sayılan efsanevi Munzur Baba tüm güzellikleriyle yok olacak.
Pınarlar kuruyacak. İnsan sağlığına faydalı doğal besin kaynakları yönünden zengin olan yöre, bu özelliğini yitirecek.
Kutsal sayılan birçok ziyaret yok olup gidecek ve halk mitolojisi darbe alacak.
Songül Adsız
Bu yazı 5 Eylül 2009 tarihli Demokratik Açılım gazetesinde yayınlanmıştır.
Bir de şöyle bir mesaja rastladım.
"meso22 yazdı: Tarih: 06.09.2009 12:57 kisacasi ben sunu belirtmek isterim uzuncayir baraji yapilmadan önce o bölgedeki tarla ve araziler halk tarafindan istenilerek devlete verilmistir devlet zorlan almamistir buna bizat tanik olmusumdur. baraj yapiminda yine bu halk calistirilmistir ve baraj tutuldugundada bu halk orda seyirci olmusdur. araziyi verip parayi alinca iyi gidip barajda calisincada iyi suyu tutmaya gelince biz baraja karsiyiz suyu tutmasinlar bunlari diyenler demokrat gecinen insanlardir ve bu demokrat gecinenler uzun cayir barajinin yapiminda calismis arazilerini devlete verim cok citti miktarda para alan insanlardir. özellinkle burmagecit köylüleri bunu yapmistir benim dedem dahil. Madem barajlarin yapimini halk engelleyemiyorsan bunun cok daha basit ve kolay yolluda vardir. baraji havaya ucurmakdir baraj kollonlarina bombalar yerlestirilip havaya ucurmakdir. ha bunu kimmi yaparr oda kolaydir bölgede barinan gerilla birlikleri cok kolay bi sekilde bunu yapa bilirler. 90 larda uzun cayir baraj sahasina kadar inen gerillalar bugun neden oraya inmesinler **** inemesinler...
http://www.munzur.org/modules.php?na...ticle&sid=6104
http://www.munzurca.com/munzur-kultu...i/#comment-172