View Single Post
Eski 30-10-2009, 23:30   #57
yaban arısı
/

Giriş Tarihi: 30-10-2009
Arkadaşlar merhaba öncelikle. yazışmalarınızı okurken kendimi cevap verme zorunluluğunda hissettim. yaklaşık 13 senelik arıcıyım baba mesleğimiz olduğu için. K arakovan ve petekl verilerek yapılan baldan bahsetmişsiniz. Karakovan balının kaliteli olma sebebi petek değildir. Karakovan ballarını havalar soğuyunca yani ekim ayı civarında aldığımız için balın içerisindeki su miktarı azalmış bal koyulaşıp iyicene mayalandığı için ve karakovanlar yerinden tepişmedikleri için o yörede az az toplanan çiçeklerden oluyor. Böylelikle kalitesi artıyor. Arkadaşların yaptığı gibi fenni kovana telli çerçeve koyarakta bu işi yapabilirsiniz ama tam bir arı katliamı diyebilirim. katkı verecek olduğunuzda karakovana da şerbet, kek takviyesi yapılabilirsiniz. Kendiniz üretebiliyorsanız en iyi kaliteli bal işte o. Ben resmi gezginci bir arıcıyım. yüzlerce fenni kovanım var ama sadece üç tane karakovanım var ve onlarda dağda duruyorlar. Diğer kovanlarımı gezdiriyorum fakat onlar orada sabit kalıyorlar ve daha ballarını almadım halbuki fenni kovanlarımı iki defa sağdım. İşte bu zamana kaldıkları için içerisindeki ballar kaliteli oluyor fenni kovanlarım petekli ama o sunni dediğiniz petek zaten arı mumundan yapılıyor. Sahte veya karışımlı peteği arı zaten ayırıyor bu yüzden balın kalitesi pek peteğinle iligili değildir. Hem karakovan balının daha koyu ve kara olmasının sebebi de yıllarca o peteğin arılar tarafından kullanıldığı için artık kirlenmiş olduğudur. Arıya verilen kekin de bala kesinlikle bir katkısı yoktur. Sadece mayıs ayından sonra verilen glikoz ve şeker şurupları bala karışabilir. Ayrıca bal kıtır kıtır değilde tereyağı veya helva gibi donuyor hatta kışın bıçakla kesiliyorsa o balı alın ve gönül rahatlığıyla yiyin. Görüşmek üzere, saygılarımla.

yaban arısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön