View Single Post
Eski 30-10-2009, 02:04   #172
x-29
Ağaçsever

x-29's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2009
Merhaba
Sorularinizi biraz daha aciklamaya calisayim.

"Sayın x-29 anlayamadığım bir husus var. Vermikompost için kullanılan solucan türü için uygulanan 3 veya 2 katlı yatak sisteminde toprak solucanı kullanılabilirmi? "

Toprak solucanlari kompost solucanlarindan biraz daha farklidirlar. Kompost solucanlari yuzeyde bakteriler tarafindan ayristirilan organik atiklarla beslenirler. Toprak solucanlari ise yine yuzeye gelmekle birlikte toprak altinda da beslenebilirler. Mesala kompost solucanlari eger bahcede kalin bir malc tabakasi yoksa ve sicaklik uygun degilse yasayamazlar. Fakat toprak solucanlari hemen hemen her tur toprakta yasabilirler. Toprak solucanlarini katli sistemlerden cok eger imkan varsa bahcede Epsody nin uyguladigi teknikle veya al kismi kesilmis 50-60 lt bir plastik cop kutusunu toprak uzerine yerlestirip, icine sebze meyva atiklari ile beraber esit miktarda kuru yaprak, saman gibi kuru malzemeleri karistirarak koymak sureti ile yapilabilir. Ben bu is icin yapilmis 2 adet 220 lt plastik varil (http://www.tumbleweed.com.au/pages/default2.htm) kullaniyorum. Bu sistemin en begendigim tarafi solucan bulmak icin ugrasma derdi olmayisi. Cunku solucanlar bir sekilde topraktan geliyorlar. Gecen gun benim hali hazirda artik ekdigim varili actigimda icinde yaklasik yarim kilo civarinda solucan vardi. Eger firsatim olursa bu hafta olgunlasmis olan varili acacagim ve fotograflari gondermeye calisacagim. O zaman bu metot biraz daha kolay anlasilabilir.

"Eger uretim yerden yuksekte bu is icin imal edilmis yataklarda yapiliyorsa, yataklarin alt kismini olusturan elekler sallanarak gubre alt kisimda toplanir."
Toprak içerisine karışmış, toprak rengine çok benzeyen gübreler nasıl olurda topraktan ayrılarak alt kısımda toplanır.

Ticari olarak kullanilan kompost sistemlerinde toprak kullanilmaz. Onun yerine yatak malzemesi olarak kompost kullanilir. Solucanlar hem yatak malzemesini hemde ortama eklenen besileri (gubre, organik atiklar vb.) tuketirler. Ayni zamanda ortamdaki kendi gubreleride yatak gorevi gorur. Sonucta elde edilen solucan gubresi elendiginde ince bulgur gorunumdedir. Eger gubre uzun zaman araliklari ile toplanirsa oldukca yuksek oranda solucan gubresi (vermicast) icerir (Ben garajda bulunan katli sitemleri yilda bir kere topluyorum.). Bu gubre bazen yeniden kompost islemine (sicak kompost veya kompost cayi) tabi tutularak "vermicompost" elde edilir.

Umarim kafanizi karistiran sorular biraz daha netlesmistir.

Düzenleyen x-29 : 30-10-2009 saat 02:09 Neden: hata
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön