View Single Post
Eski 29-10-2009, 22:05   #1
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Soğuklatılmış (Preparasyon yapılmış) Lale soğanlarının dikim ve bakımı

Lale soğanlarının Normal mevsimde,bahçe, tarla, saksı vb. dikimleri Sonbaharın sonuna doğru (Ekim-Kasım ortası) yapılır. Hava sıcaklığı DON olayına gelmeden köklenmelerini tamamlamış olmalıdırlar. Kış boyu kök geliştirir, soğuklamasını tamamlar ve Martta havalar ısınınca yaprak ve çiçeklerini uzatır ve Nisan-Mayıs da çiçek açar.

Özel soğuklatılmış lale soğanları (Special Precooling- Preparasyon) ise; Söküldükten sonra 17-20 oC da 1-2 ay tutulur ve kurutulur, Sonra Ağustos Ortasına doğru (içindeki çiçek taslağı gelişimini tamamladıktan sonra) 5oC veya 9 oC sıcaklıktaki depolarda soğuklatılır ve Kasım Aralık gibi seralara dikimleri yapılır. Bu sıcaklıklardan 5 oC da soğuklatılan soğanlara Preparasyon yapılmış, veya özel soğuklatılmış soğanlar denir. Bunlar dikildikten sonra 16 oC da, 30-45 günde çiçeklerini verirler.

Prepare edilmiş lale soğanlarının dikimleri ve bakımları biraz farklıdır.
1. Bu soğanlar dikilirken kabukları (Tunik) soyulur.
2. Bu soğanlar dikilirken yüzeysel dikilir. Kabartılmış toprağa hafifçe bastırıp yerleştirilir, soğanın üzerinde 2-4 cm. toprak olması yeterlidir.(Normal soğanlar bahçeye 10 cm derinliğe dikilir)
3. Sulama yapılır. Gübreleme yapılmasa da olur ve genellikle yapılmaz. Gübreleme yapılırsa çok hafif dozda Kalsiyum Nitrat verilebilir.
4. Toprak düzenli olarak sulanır ve nemli tutulur. kökleri incedir kurumaması gerekir.
5. Depolama, taşıma, dikim vb. kusurlarından % 20-30 kadar çiçek açmayabilir (Fire verir) .
6. Dikim (saksı)toprağı, Kum, perlit, torf, veya geçirgen toprak (Mil) olmalıdır. Fazla su çabucak süzülüp gitmelidir (drenaj).

Eklenen Resimler
  
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön