Sn. deniz akvaryumu,
Benim resmini verdiğim düzenek sadece prensip şeması gibi bir şey, çünki çok küçük. Ama resimdeki yoğurt kabının daha büyüklerinden veya kapağı sızdırmaz büyük plastik boya kutularından aynı prensiple fermentasyon kovası yapmak mümkün.
Umarım benim gibi balkonda hobi olarak uğraşan arkadaşlara yardımı olur.
Gerekli malzemeler:
-Yoğurt kabı
-Akvaryum hortumu
-Akvaryum vanası
-2,5 lt' lik pet şişe
Yapılışı:
Yoğurt kabını tabana yakın yerden ve yoğurt kabı kapağını kenara yakın bir yerden ve pet şişenin kapağına iki yerden ( birine hortum takacağız, biri gaz çıkışı için boş kalacak ) akvaryum hortumunu sıkı ve zorla geçirecek şekilde deliyoruz. ( 4,5 veya 5 mm )
Yoğurt kabına 10 cm uzunluğunda bir akvaryum hortumunu sıkı olarak geçirdikten sonra ucuna akvaryum vanasını takıp kapalı konuma getiriyoruz.
Yoğurt kapağına 50 cm kadar bir akvaryum hortumunun bir ucunu sıkı şekilde geçiriyoruz. Hortumun diğer ucunu pet şişe kapağına deldiğimiz deliklerden birine sıkı olarak geçirip şişenin ortasına kadar gelecek şekilde çekiyoruz. Daha sonra pet şişeyi su ile doldurup kapağını vidalayarak kapatıyoruz.
Yoğurt kabı içerisine evde bulunan evsel atıklardan ( meyve kabukları, sebze sapları
vb. ) blender veya başka bir yöntemle parçaladığımız malzemeyi koyduktan sonra, bir poşet kuru ekmek mayası ve bir çay bardağı şekerli suyu üzerine dökerek akvaryum hortumu takılmış yoğurt kapağını hava geçirmeyecek şekilde kapatıyoruz.
Aynı resmi üç defa peş peşe neden koyduğumu merak ediyorsanız, dikkatli baktığınızda yaklaşık 15 dakika sonra yoğurt kabında başlayan fermentasyondan çıkan gazların pet şişe içindeki hortumdan kabarcıklar şeklinde çıktığını gözlemlemeniz içindir.