Merhaba,
Solucan gubresi uretmek icin evlerde kullanilan aparatlar genellikle siyah plastikten yapilir (
http://www.reln.com.au/composting-c-3.html). Bunun nedeni solucanlara daha uygun bir ortam hazirlamaktir. Ayrica kabin icindeki yatak materyalide bir ortu ile ortulmelidir. Sanirim sizin taniladiginiz kivrilma olayi genllikle isiga gosterilen tepkiye benziyor. Kuflenme kompost isleminin ayrilmaz bir parcasidir. Fakat genellikle bu is icin kullanilan solucanlar kuflu materyale pek ilgi gostermiyorlar. Fakat toprak solucanlari icin bu durum pek sorun yaratmiyor (Ayrica kendi bahcemde 2 adet 220 lt kompost kutusu var bunu orada gordum.). At gubresi kompost yapimi icin en kaliteli gubredir. Icindeki besinler tam olarak sindirilemedigi icin mukemmel solucan besinidir. Fakat dikkat edilmesi gerek nokta gubrenin geldigi hayvanlarda kurt ilaci kullanilip kullanilmadigina dikkat edilmesidir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mumunal
Deneme çalışmalarımdan aktardığım resimde görünen yoğurt kabı içerisinde normal toprak var. Solucanların beslenmesi için ise çayını yaptığım ısırgan otu posasını kabın içerisine toprakla karıştırmadan bıraktım (bu arada kabın ağzı resimde görüldüğü gibi sürekli açık kalmıyor, kapatıyorum). Bir süre posanın üzerinde beyaz küfler oluşmaya başladı. Arada bir kontrol ettiğimde ise solucanların etrafında dolaştığını (muhtemelen yemek maksatlı) gördüm.
Isırgan otunu içerdiği mineraller açısından tercih ettim. Resimde en büyük solucanın gübreleri görülmekte fakat toprak ile arasında görünüş olarak bir fark göremedim.
Aynı solucanlardan birini kısmen olgunlaşmış kompostun içerisine bıraktım ve takip ettim, bir süre sonra kıvrılmaya başladı. Sanırım kompost içerisindeki amonyak seviyesi solucanı oldukça rahatsız etmişti.
Kısmen olgunlaşmış kompost içine toprak solucanı değilde kompost için kullanılan at,sığır gübresi solucanı bıraksak acaba aynı tepkiyi verirler mi?
Amacım bir şekilde gübre solucanı temin etmek ve denemelere devam etmek.
|