View Single Post
Eski 26-10-2009, 22:21   #106
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
İnsanın kendi gübresini hazırlaması hem ekonomik, hemde kolay, Yukarıda yazılanlar bu gübrenin hazırlanmasını çok detaylı anlatmıştır. Fakat EM konusunda bazı arkadaşların çekinceleri bulunmaktadır.

EM nedir?
EM; Effektiv(yenileyen) mikroorganizmalar veya diğer ismiyle EM teknolojisidir. 1970 li yıllarda Okinava/Japonya üniversitesi ziraat profesörlerinden Teruro Higa tarafından bulunmuştur. 1982 yılından beri de değişik alanlarda kullanılmaktadır. Dünya çapında üretim yapan iki firma vardır. Biri Japonyanın Okinawa kentinde, diğeride ABD nin Kansas City şehrindedir. Avrupadaki firmalar bunların yan kuruluşlarıdır. EM lerde yaklaşık 80 türde değişik mikroorganizma vardır.
Szymanski ve Patterson a göre aşağıdaki mikroorganizmalar;

Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Streptococcus lactis

Rhodopseudomonas palustris, Rhodobacter sphaeroides

Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis

Aspergillus oryzae, Mucor hienalis

Amerikan firmasının kullandığı mikroorganizmalardan bazıları;
*Bacillus subtilis, *Bifidobacterium animalis,*Bifidobacterium bifidum, *Bifidobacterium longum, *Lactobacillus acidophilus, *Lactobacillus bulgaricus, *Lactobacillus casei, *Lactobacillus delbrueckii, *Lactobacillus fermentum, *Lactobacillus plantarum, *Lactococcus diacetylactis, *Lactococcus lactis, *Rhodopseudomonas palustris, *Saccharomyces cerevisiae, *Streptococcus thermophilus.

EM bizim anladığımız manada bir gübre değildir, bünyesinde sentetik kimyasal madde yoktur, bir pestizid değildir, genlerle oynanmış bir madde hiç değildir. Ya nedir?

Çoklu mikrop(mikroorganizma) karışımıdır. Bunlar da genelde laktikasit bakterileri, fotosentez bakterileri, mayalar ve fermentasyon mantarlarıdır. Bu organizmalar yoğurt yapımında, bira imalinde, turşu yapımında ve diğer mayalandırmalarda kullanılan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar tamamen zararsızdır. EM lerin kullanım alanları her gün artmaktadır. Bu gün organik tarımda da kullanılmaktadır. Toprak ve bitki güçlendirme maddelerinin hazırlanmasında etkin olarak kullanılmaktadır.

Avusturyada asma yaprakları ektresine ilave edilen EM ile hastalıklı kestane ağaçlarının tekrar sağlıklarına kavuştuğu literatürde yer almaktadır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön