Herkese merhaba, 3 gündür forumdaki orkide başlıklarını okuyorum, sorularımın bazılarına cevaplar bulmama rağmen yine de emin olamadığım için birkaç soru sormak istiyorum, umarım vakti olanlar cevap verebilirler.
1.5 ay önce pembe bir phal aldım, onu yaşatmaya çalıştığım yer ofisim; çok aydınlık ama kesinlikle güneş almayan bir odadayım. Phal de tam pencerenin önünde duruyor. Geldiğinde 12 kadar çiçeği açık duruyordu, ve üzerinde 2 tane büyük tomurcuk vardı. Çiçeği getiren adam bana 3 günde bir yarım çay bardağı kadar su dökmemi söyledi, aynen uyguladım. (Bu kadar zor bir çiçek olduğunu bilsem önce araştırırdım) 10 gün kadar sonra çiçeklerin yapraklarında sarı sarı, kuruma gibi, küçük sararmalar meydana geldi. Çiçekçiyi aradığımda suyu çok gelmiştir dibine bakın dedi, ve tabi verdiğim tüm su dibinde birikmiş. Phal delikli bir plastikte, o plastik de seramik bir vazonun içinde duruyor. Suyunu döktükten sonra 5-6 günde bir yarım çay bardağı sulamaya devam ettim. Bu arada üzerindeki 2 tomurcuk da açtı. Yaklaşık 10 gün önce tüm çiçekler teker teker döküldüler, fakat bir tanesi ana dal, diğer iki tanesi de iki ayrı dalın tam uçlarında olmak üzere 3 tomurcuk vardı. Ben bunlar da yavaş yavaş açacak diye beklerken ince olan dal ucundan sanırım kurumaya başladı. Dal uçtan önce kırmızı sonra uçuk sarı bir hal almaya başladı ve bu geriye doğru ilerliyor (köke doğru).
Kuruma olarak tahmin ettiğim bu oluşumun aksine yaprak kısmında ise tam ortadan bir yaprak çıkmaya başlamış. Şu andaki uzunluğu 2 cm kadar. Fakat yaprakta üzerine ince çekilmiş türk kahvesi serpiştirilmiş gibi lekeler mevcut ve yaprağın dış çerçevesi pembeye kaçan bir kırmızılıkla çevrili. Fakat bu lekeler dışında bana sağlıklı görünüyor.
Okuduklarım kadarıyla benim sulamam yetersiz, zira burada haftada bir kovaya batırıp çıakrılması gerektiği yazılı. Bir de ben bu yarım bardak ile sulamayı saat 18:00 gibi yapıyordum, tabi yanlışmış. Ayrıca çiçek ilk geldiğinden beri dalında reçine gibi bir sıvı üretiyor, bu da sanırım gün ile gece arasındaki ısı farkından kaynaklanıyor.
Köklerde ise durum şöyle: Plastik saksı içerisindeki kökler bana sağlıklı görünüyor, parlak ve canlı yeşil. Fakat bu plastiğin alt kısmındaki deliklerden bazı kökler aşağı çıkmış bulunuyor. Burada ise çok değişik bir durum var; kök diye tahmin ettiğimince ve beyaz ip gibi kökün etrafındaki yeşillik burada beyazlaşmış ve kurumuş. Hatta çektiğimde çıkıyor, sadece saçak kök gibi bir şey kalıyor. Ve bu kök uçları haliyle plastikten süzülen ve az da olsa seramik vazonun dibinde kalan suyla temas ediyor.
Buna benzer kök çıkmaları saksının üstünde de mevcut. Saçak halindeki kökler havada geziyor, tabi ki uçları kuru.
Sormak istediklerim şunlar:
1. Orkidemi sizce eve mi götüreyim? Fakat evim bu kadar aydınlık değil.
2. Sizce sararmaya başlayan dalı kesmeli miyim? Yoksa düzgün bir sulama ve beslemeyle ucundaki tomurcuk çiçek açabilir mi, çünkü tam olarak kuru diyemem ama sararma mevcut.
3. Kök ile ilgili anlattıklarım normal mi? O uçları kesmem gerekir mi?
4. Peki vazonun üst kısmındaki köklerin üzerine nemli pamuk koymam mantıklı olur mu?
5. Yeni çıkan yapraktaki lekeler hastalık belirtisi mi? Yoksa normal mi ya da biraz daha büyüdükten sonra mı tekrar gözden geçirmeliyim?
Şu anda fotoğraf ekleyemiyorum, fakat anlatabildiğim kadarı ile sorularımı cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
Bir de çiçeğimi bu akşam bir çiçekçiye götürüp göstermeyi düşünüyorum, çünkü kuruma ince olan daldan ana dala gelirse diye korkuyorum. Sizce çiçekçiye götürmem gerekir mi yoksa bu sorun kendim çözebileceğim bir sorun mu?
Herkese teşekkürler.
|