View Single Post
Eski 22-10-2009, 13:09   #12
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Ama şeftali yaprak kıvırcıklığı için ne diyeceksiniz Sanırım siz de son çare olarak kimyasal kullanmıştınız?
Evet, beş adet şeftali fidanımda OMRI ve Ecocert sertifikalı, sıfır bekleme süresi olan, bakır sülfat içerikli bir ilaç kullandım (mastercop). Muhakkak bir kimyasal formülasyonu var. Fakat kükürt kullanmaktan farklı değil. Bu anlamda zehir değil, kalıntıya sebep olacak bir durumu da yok. Bunu da kullanmazdım ama ilk kullandığım mikrobiyal ürünün işe yarayacağını düşünerek zaman kaybettim.

Öte yandan, organik prensiplerle yetiştirilmiş ürünler kurtlu olur, yamuk yumuk, çürük çarık olur diye bir izlenim yaratılmış. Bu izlenimi yaratanların bilfiil zehir ve kimyasal üreticileri olduğunu düşünüyorum. Tüketiciye, "bak organik yemek istiyorsan kurtlu ve yamuk yumuk şeyler yemek zorundasın" mesajını veriyorlar. Üreticiye de, "organik yetiştirmek istiyorsan ürünün az olacak, kurtlu ve biçimsiz olacak" mesajını da aynı şekilde veriyorlar. Bu, toplum psikolojisinin analiz edilmesinden çıkan çok basit bir sonucun pazarlama taktiği olarak kullanılmasından ibaret. Organik ürün talebini marjinal sınırlarda tutmaya yönelik. Malesef, bu izlenim çoğu kişi tarafından bir şekilde benimsenmiş durumda.

Gözlerimin önünde cereyan eden başka bir şey söyliyeyim. Kurtlu ürünlerin zehirsiz olduğu izlenimine de kapılmamak gerek. Bildiğim pek çok bahçede, ürünler hem zehirli hem de kurtlu.

"Kurtla, kuşla paylaşalım, ne kalırsa" mantığına da diyecek bir şey bulamıyorum. Halihazırda ağaçlarımızın üstünde yaklaşık bir ton kaliteli, kurtsuz ve zehirsiz ürün var. Kalitesiz ve %70'inin kurtlu olmasına teslim olmanın kime ne faydası var.

Başka bir şey daha. Köylüden iyidir diye bir şey alırken iki kez düşünmek gerekir. En kontrolsüz ve hesapsız zehir malesef o kesimde kullanılıyor.

İnsanların kendilerini propagandalardan, bilinç altında yaratılmış imajlardan kurtarması, razı olmak yerine en iyiyi talep etmesi gerekir diye düşünüyorum. Kaliteli, zehirsiz, bol, doğru düzgün ürün olabilir. Öylesi talep edilmeli.

Nereden bulacağız diye sorulacaktır. Size en yakın ve detayını bildiğiniz çiftlikten alın. Yoksa isteyin, talep yaratın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön