View Single Post
Eski 22-10-2009, 13:06   #190
hikmetmete
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
Smile Orkide Sahibi Acemi Biri İçin Pratik Bilgiler :)

Acemi Biri olarak forumu incelemeye aldım, Hem Çalışıp hemde fordan bilgi almaya çalışan biri olarak iyice kafam karıştı. Bende birşeyler bulup ekleyeyim iyice çorba olsun demiyorum tabi ama biz acemiler için faydalı olacağına inandığım bilgileri sunuyorum. Başarabildiysem ne mutlu bana.

Saksı Orkidenin bakımı nasıl olmalı?
Öncelikle, güzel ve uzun ömürlü çiçekler için orkidelerin gece ve gündüz arasında ortalama 6 ile 8 derece bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre biraz değişmekle beraber, gündüz:20-25, gece:16-17 derece idealdir. Bu ilk süreci tamamladıktan sonra ışık, sulama, nem ve havalandırma konularında aşağıdaki talimatlara uyduğunuz sürece uzun soluklu Orkidenizin keyfine varabilirsiniz.

IŞIK: Birçok çiçek gibi Orkide içinde direkt güneş almayan, bol ışıklı, aydınlık bir yer gerekmektedir. Sabah veya akşam güneş alan bir pencerenin yakını idealdir. Pencerede bulunan perde ışığı yeteri kadar filtre edecektir. Kış aylarında yapay ışık kullanılabilir. Florosan lambanın ışığı yeterli olacaktır. Yapay ışık kullanmayı düşünüyorsanız direkt bitkiye değil de, başka bir yerden bitkinin üzerine yansıyabilecek şekilde yerleştirmek gerekir. Bitkinin günde 12-14 saat ışık alması çiçek yapımını hızlandırır.
Yapraklar ışık açısından iyi bir göstergedir. Koyu yeşil, yumuşak yapraklar bitkinin az ışık aldığını, cinsine göre sarımsı-yeşil veya kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Yeterli ışık alan orkidenin yaprakları açık, canlı bir yeşil olur.
Orkideler yandan değil, tepeden gelen ışıktan daha çok hoşlanırlar.

SULAMA: Musluk suyu kireç ve klor taşıdığı için sprey veya sulama suyu olarak kesinlikle uygun değildir. Yağmur suyu veya şişe suyu kullanılmalı, su oda sıcaklığında olmalıdır. Saf su gerekli mineralleri taşımadığı için kullanılmaz. Çoğu cinslerde iki sulama arasında üst toprağın hafif kuruması beklenir. Toprağın tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Toprak ıslak değil, nemli olmalıdır. Yaprak ve çiçek ıslatılmadan sulanır. Saksı tabağında su biriktirilmemelidir. Sulama daima sabahları yapılmalıdır. Akşam sulamalarında bitki kurumaya fırsat bulamaz ve hastalanır.

NEM: Yüksek nem oranı şarttır. Bir sprey yardımı ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmelidir.
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları sevmez.

Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Bulunduğu ortamda bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılmalıdır.

Cam açılamadığı zaman vantilatör çalıştırılması da gerekli sirkülâsyonu sağlayacaktır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir.

Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir. Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır. Gölge yoksa koyu renk bir tül veya şemsiye ile de korunabilir.

Orkideler çiçeksiz iken de dikkatle sulanıp bakılmalıdır. Orkidelerin çiçekleri geçtikten hemen sonra sapları 2-3 boğum üzerinden kesilir ve sulama talimatına uyularak bakımına devam edilmelidir.

hikmetmete Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön