Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeşilSeven
Benim kanaatim bir çok meyve de olduğu gibi hünnapta da küçük meyveli cinsin daha tatlı ve kurutmaya müsait olduğu yönünde. Böylece taze olduğu mevsim dışında tıpkı iğde gibi saklanıp tüketilebilir. Ancak ir meyvenin de yaş iken çok tatlı türleri olduğu açık. Bu sene kendi bahçemdeki iri meyveli türlere ilaçlama yapmadığım için kurtlanma görüldü ancak sağlam olanları tattım, çok sulu ve lezzetliydi. Bu nedenle kurusu için yerli tür, tazesi için hem iriliği hem de bereketi nedeniyle (tıpkı elma yer gibi) iri denilen türler tercih edilebilir. Ben de her ikisinden de var gayet memnunum  Ayrıca iri çeşit faydasızdır gibi söylemlere gerek yok. Taze meyvelerde etken maddeler ayrı, kuru meyvelerde etken maddeler ayrı demek daha doğru olur. Bunu da uzmanları söylemeli. Sn Kuyucu'da bol çeşit vardı sanırım, kendisi de bu konuda bir şeyler söyleyebilir.
|
Sayın Yeşilseven ,
Hünnapların benim takip edebildiğim kadarıyla 20 'ye yakın çeşidi var. Bunların çoğu Çin kökenli. Hatta dikensiz hünnap çeşidi bile var. Hünnaplar genellikle 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyorlar. Benim şahsi görüşüm küçük olanların daha lezzetli olduğu (kabukların damağa yapışmasını saymazsak

) ve özellikle Çin ve çevre ülkelerde gördüğüm şey, küçük meyveli hünnapların kurutularak tüketildiği. Büyük olan türler genelde taze tüketim için uygunlar. Ben hem taze hem de kurutulmuş hünnaplardan zevk alarak tüketiyorum. Yaklaşık 45 civarında ağacım var çoğunluğu büyük meyveli türler. Maalesef son zamanlarda Hünnap konusuna fazla yoğunlaşamadım ama ilk fırsatta diğer lezzetli ve küçük meyveli türlerden de isteyen arkadaşlara temin için çalışma yapacağım.
iyi günler