View Single Post
Eski 19-10-2009, 16:00   #349
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Güvercin gübreniz

Güvercin gübreniz epey eski görünüyor. Bunun anlamı büyük çapta oksidasyona uğramış demektir ama yine de aşağıdaki yöntemi uygulayarak fermantasyon yapabilirsiniz:

1- EMA'yı 1/20 oranında klorsuz suyla seyreltin. (Çeşme suyunu ağzı açık bir kapta bekletip kullanabilirsiniz).
2- Güvercin gübresi epey topaklanmış, içinde neredeyse tüyün çapında parçalar var bunları parçalarak boyutlarını küçültmenizi öneririn. Kompostlaşma için ideal parça boyutu 3-4 mm'dir. Sonra yeşil çim kırpıntılarını ilave edin. Yeşil çim kırpıntıları nemli olacağı için nihai karışımın nem oranını her aşamada elinizde kontrol etmeniz gerekiyor. (Nem kontrol yöntemi için aşağıya bakınız).
3-Sonra karışıma talaş, tahta kırpıntısı ilave edebilirsiniz.
4- Nem oranı hala düşük olacaktır. En son nem oranı istenilen kıvama gelene kadar üzerine seyreltilmiş EMA çözeltisinden spreyleyiniz. Spreylemeden önce tüm karışımı bir naylon örtü üzerine yayarsanız işlem daha kolay olur. Sonra tüm karışımı sağlam bir naylon torbaya koyunuz, üzerine bastırarak içindeki havayı çıkartınız ve torbanın ağzını hava almayacak şekilde bağlayınız. Torbayı doğrudan güneş ışını almayan ve çok soğuk olmayan bir yere koyunuz. (Koyduğunuz yer sıcak veya ılık bir yer olursa çok daha iyidir! Ama en azından çok soğuk olmamalıdır.)
5- Yaklaşık 3-4 hafta içinde gübreniz hazırdır. Ancak hemen kullanmayacak iseniz ya toprağa gömün ya da ağzını yine kapatıp kullanacağınız zamana kadar hava almasını önleyin. Bu tür üretilen gübrelerin ekşimsi, tatlımsı kendine özgü ve rahatsız etmeyen bir kokusu vardır. Eğer rahatsız eden bir kokusu varsa, bir şey yanlış gitti demektir ve üzerine Bukaşi atarak düzeltebilirsiniz. Bukaşi işleri tekrar yoluna sokacaktır. Bukaşiyi Yeşil Adım şirketinden temin edebilirsiniz.

Oto yol kenarlarındaki çimler hakkında tek çekincem, araba egzoslarından çıkan gazlardan ötürü üzerlerinde kurşun gibi toksik elementler veya zararlı bileşikler olabilir.

Pratik Nem kontrol yöntemi: Yığını avucunuza alıp sıkınız, su akarsa, aşırı nemlidir. Kuru malzeme ilave ediniz. Avucunuzu actığınızda, malzeme tamamen dağılıyorsa, nemi çok düşüktür. Eğer topaklanmış olarak duruyorsa ve parmağınızla dokununca dağılıyorsa, tam istediğimiz nemde demektir (%40 civarı).

Başarılar dilerim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ajanse1978 Mesajı Göster
Sn.Doğasever

İstanbul ofisinizden 1 Lt EM Aktif aldım. Eklemeye çalışacağım fotoğraftaki gibi kuru haldeki güvercin gübresi ile EM Aktif kullanarak O2 siz fermantasyon yapmak istiyorum. Bu konuda öneriniz nedir.

Benim yapmayı düşündüğüm yöntem: Otoyol kenarlarında bulunan çevre düzenlemesinde ki çim alanların sanırım belediye işçileri çimlerini keserek siyah çöp poşetlerine koyarak yol kenarına bırakıyorlar. Bu çim kırpıntılarını fotoğraftaki güvercin gübresi ile karıştırıp seyreltilmiş EM Aktif ile nemlendirerek poşetin havasını alıp ağzını kapatmayı planlıyorum.

1) Kullanmam gereken Em Aktifi kaş litre su ile hangi oranda seyreltmem gerekir ?

2) Poşeti ağzı kapalı olarak nekadar süre bekletmem gerekir ?

3) Oluşan ürünü evin bodrumunda nekadar süre saklayabilirim ?

4) Fermantasyon sırasında koku oluşurmu ?

5) Karışıma talaş ta ilave etsem olurmu ?

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön