View Single Post
Eski 18-10-2009, 20:54   #107
verdoque
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi spesific Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Yeni katıldım. Az önce bir sürü şey yazmıştım buraya. Ve giriş yapmadan önizleme yap dediğim için yazdıklarımın hepsi gitti. O yüzden sinirlerim bozuldu. Çünkü büyük bir sevinç ve heyecanla yazmıştım. Manolyalarla ve böyle bir site ile tanışmış olmanın mutluluğuyla. O yüzden şim kısaca yazacağım. Çok vaktim de yok. Elimde 100-150 gr. tohum var. Hiçbir işlem yapmadan bekleme süresi ne kadardır? Kırmızı kabuklarını soyup bekletsem dah mı uzun dayanır? Torf nedir? Soğuk katlama kumla mı daha iyi olur torfla mı? Soğuk katlama tam olarak nasıl yapılıyor? Tohumları nasıl koyuyoruz. Derinlik ve iki tohum arasındaki mesafe farkeder mi? Dolaba koymadan önse neden streçliyoruz, hava almaması için mi? Tohumları ağaçtan mı toplamalı yere dökülenlerden mi? Çimlendirme ne demek? Katlaması bitmiş tohumları toprağa almak mı? Tohumların katlamasını bittiğini nereden anlarız?

Daha çok sorularım var ama öncelikle tohumları ziyan etmeden işleme almak istiyorum. daha sonra sorularıma devam edeceğim. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

Manolya aşkınaaaaaa

Hoşçakalın...
Merhaba Sn. spesific,

Tohumları yerden veya ağaç üstünde kuruyan kozalaklardan iyice çıkmış olanlardan toplayabilirsiniz. Ben karışık toplamıştım.

Soğuk katlama ektiğiniz tohumların normal ortama alınmadan önce soğuk bir ortamda bekletilmesidir. Bazı tohumlar buna ihtiyaç duyuyor. Buzdolabına koyarken streç film kaplamanın sebebi sanırım nemi muhafaza etmek. Ama 1-2 ay sonra küflenmeye sebep oluyor, havalandırma için delik açsanız ya da ara sıra havalandırsanız bile. Ben soyup yıkadığım tohumları oksijenli suya sokup çıkardım. 80 kadar tohumu büyük bir saksı tabağına toprak-perlit karışımına ektim. 2 ay kadar buzdolabında streç filmle kapalı şekilde beklettikten sonra toprak üstündeki küflenmeyi farkettim. O sıralar da hava soğumuştu, streçi kaldırıp tabağı balkona koydum ve orda unuttum. 2 ay daha geçtikten sonra aklıma geldi, arada tohumları sulamadım bile. Hava -8- -10'ları gördü. Çimlenmezler diye üzüldüm ama katlama süresi 4 ayı bulduğu için içeri alıp sulamaya başladım. Pek de umutlu değildim açıkçası. Birkaç hafta sonra ilk tohumlar çimlenmeye başladı. 80 tohumu çok dip dibe ekmişim, yüksek oranda çimleneceklerini düşünmemiştim. 2 yaprak çıkaranı ayırmak zorunda kaldım çünkü kap çok sığdı ve kökleri dolanacak kadar birbirlerine yakın çıktılar. Küçük saksılara şaşırtma yaptım ama belki erken aktardığımdan bilemiyorum durup dururken çoğu kurudu gitti. En son elime o kadar fideden 4 tane kalmıştı. Onların da en sağlıklısı ve en hızlı büyüyeni (tek o 4 yapraklıydı) dahil 3 tanesi toprağa girdiği kısımdan incelip kurudu. Geriye bir tane kaldı, onun da hala 3 yaprağı var öylece duruyor. Ne ölüyor ne büyüyor.

Çimlenme konusunda sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Asıl mesele fideleri sağlıklı bir şekilde büyütebilmek. Size tavsiyem tohumlarınızı baştan teker teker viyollere ekin. Yeterince beklemeden yeni ortama almayın. Hava iyi olsa bile açık balkonda/dışarıda bırakmayın, börtü böcek saldırıyor.

Bu tohum işi gerçekten çok zahmetli, çiçek açan bir manolyaya daha hızlı sahip olmak istiyorsanız ya çelik almaya çalışın ya da hazır olarak satın alın derim. www.fidanistanbul.com'dan adrese gönderiyorlar diye biliyorum.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön