View Single Post
Eski 18-10-2009, 20:12   #642
agozce
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Sayın Denizakvaryumu, bahçem Mersin Anamur'un yaylasında. Rakım 1350. Daha önce fotolarını göstermiştim. Beyaz topraklarda.

Benim önereceğimden çok sizin bahçenizin rakım-iklim-geç donların olup olmadığı gibi bir sürü kriterler de olabilecek aşılı fidanlar önemli. Yalovadan İsmail Tosun Hoca ( ceviz bölümü) arayın. Hangi cinsleri ekebileceğinizi size söylerler. Fidan temini konusunda yardımcı olurlar. Tüpsüz fidandan korkmayın. Fidanlar kaliteli ise hiç sorun olmuyor.

Ben tüpsüz fidan almıştım. Kargo ile Anamura geldi. Üstelik 3 ay sonra ekildi. Biz onları kuma gömdük, baharda ektik. Hepsi tuttu.

Bizim bahçede yaklaşık 10 çeşit var. Hepsi de büyük ,ince kabuklu ve çok lezzetli. Şebin, Bilecik, Yalova-1, Yalova-4, Kaplan 86.....Az bir kısmını babam Orman İşletme Müdürlüğünden almıştı, onların cinsini bilmiyorum.

Pedro cinsini bilmiyorum.

Benim favorim, bahçedeki en iri -yumruk kadar -olan iki cins. Kaplan-86 ( oval)ve hangi cins olduğunu bilmediğim yuvarlak formlu bir tür.( Fotosunu çekip mail ile soracağım. Öğrenince yazarım.)

İkiside ince kabuklu ve içi tam dolgun. Çok lezzetli. Bu ikisinden muhakkak birer tane ekmenizi öneririm. Tabii bunları tozlayan cinsleri de ekmeniz gerekir.

Hangisini tozladığını şu anda hatırlamıyorum. Fidancılar biliyordur. Ama isterseniz öğrenirim. Bilecik ve şebin birbirlerini tozluyorlar.

Siz kaç tane ekmeyi düşünüyorsunuz. Ticari düşünmüyorsanız İri ve ince kabuklu olanlardan birer tane ekin derim.

Tabiiki her cinsin tozlayanınıda ekmeniz çok önemli. Yoksa meyve vermiyor.

Köylerdeki cevizler genelde verimsizdir yıllar geçtikçe de meyve küçülür. Çünkü herkes ya bir birinden alıp tohumdan ekmiştir. Ya da kargalar bu işi yapmıştır. Bahçede ne kadar çok çeşit olursa verim ve kalite o kadar artıyor.


Düzenleyen agozce : 18-10-2009 saat 20:47
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön