View Single Post
Eski 16-11-2006, 13:01   #299
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Herkese iyi gunler, duz tas uzerine, agaci tellerle baglamak icin mutlaka tasi delmeniz gerekir. Bunu da kolayca yapabilmeniz icin, matkap satilan yerlerde, tas, beton, tugla, fayans gibi metal olmayanlari delmek icin, ozel yapilmis cesitli caplarda matkap uclari satiliyor. ben delecegim taslari o uclari kullanarak deldigim icin pek zorluk cekmiyorum. Turkiyedede mutlaka matkap satilan yerlerde bulunuyor diye dusunuyorum, fiyatlari normal matkaplardan biraz daha pahali olabilir, ama oyle buyuk bir fark olmaz sanirim[burdaki fiyatlara dayanarak boyle dusunuyorum.] Delecaginiz tasa sekil verecekseniz once delin sonra tasa istediginiz sekli verin [sekil verdiken sonra incelmis, daralmis yerler varsa delerken olusan titresimden tas kirilabilir]

Su an Turkiyede olan bonsai saksisi sorununa bir cozum bulana kadar, duz tas uzerine agac dikme ikinci bir seceneginiz olmali. Cunku plastik sasilara ve altlarini delip kullandiginiz diger saksilara, diktiginiz agaclarinizin estetik guzelligi olmuyor. Bonsai saksisi sorununuz oldugunu biliyorum, yine de bunlari yazma geregini duydum. Agacinizi icine dikeceginiz saksi agacinizla bir uyum
icerisinde olmalidirlar. Bonsai saksisi secimi bonsai icin onemlidir[ baska bir yazimda hangi saksilara hangi agaclarin dikilebilecegini anlatacagim.]

Su andaki bonsai saksisi sikintinizi, kismen de olsa duz tasla cozebilirsiniz, duz taslar simdi kullandiginiz saksilardan, daha dogal, daha estetik olacagi gibi,
uzun bir sure [5-10 yil kok budamasi yapilmamis duz tas uzerinde dikili agaclarim var] kok budamasina da gerek olmiyacaktir. Cunku saksilardaki gibi kokler saksi duvarini bulunca saksi icerisinde dolanip buyumeycektir,Kil ve gubre karisimindan yapacaginiz duvarcigi delip disari cikan kokler isik gormiye basladigi yerden kuruyacaktir, yani agac, kendi kendine kok budamasi
yapacaktir.

Duz tasin uzerine agac nasil dikilir, ayrintilari ile daha onceleri "Arduvaz, kayagantas uzerine agac dikme" formundaki yazimda resimlerle anlatmistim.
Duz tasinizin altina bir de ayaklik yaparsaniz cok guzel olur. Bu arada yapanlar mutlaka calismalarini [resim cekemese bile yazacaklari ile,] paylassin ki diger arkadaslara da ornek olsun.
Tum sevdiklerinizle yan, yana ve saglicakla kaliniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön