saksılar için bir iki bilgi;
* Beton saksınızın ortadan kırılmasını istemiyorsanız içine en ince telden bir iskelet yapmanız gerekir. İnşaatlarda nasıl kolonlara tel yapıyorlar onun gibi. Çok fazla olması gerekmiyor. çepeçevre iki sıra (halka gibi) onlaraı bağlayan U şeklinde her iki yönde (kesitte) ikişer adet gibi..
* Beton priz alırken (donarken) dışı kurumasına rağmen içi yaştır. Malzemenin iç-dış genleşmesi farklı olduğu çatlar, onun için sularız veya yüzeyi ıslatırız.
* Daha kısa sürede kurumasını istiyorsanız betonu ısıtmanız gerekir. (pişirme değil) 30 derece gibi.. Bu sayede en fazla bir iki saate tamamen sertleşir.
* Yüzeyin düzgün çıkmasını istiyorsanız kalıbınızı, titreşim yapan bir yüzeye çok kısa süre koyun. Yüzeyler kaymak gibi çıkar. Titreşim, beton içindeki suyu yüzeye çıkarır ve içindeki hava kabarcıklarını alır. Fazla yaparsanız su ve kum,çimento tamamen ayrışır. ( depremde evlerin devrilmesi de bu yüzdendir.)
* titreşim için saksının oldğu masaya çalışan bir matkap koymanız yeterli gelebilir. (3-5 saniye gibi.. Dikkat.)
* Çimentoyu fazla koyarsanız daha kırılgan bir beton yaparsınız. Suyu fazla koyarsanız yine "çürük beton" denilen zayıf bir beton elde edersiniz. (bu nedenle bilen! ustalar heryeri sadece çimento ile sıvarlar, ilk an çok güzel durur, iki gün sonra her yeri kırılmaya başlar.)
* Dışını hava geçirmeyen bir boya ile boyarsanız içerideki nem dışarı çıkmak için bu geçirimsiz tabakayı deler. (Evlerde, boya-sıva kabarıyorsa arkasından nem geliyor demektir, yüzeyinde, küf, mantar oluyor boya-sıva sağlamsa oda içindeki nem sorun yaratıyordur)
|