Sayın Adalet Yağcı,
Hünnap için bir yer ayırın derim, çünkü siz yayladasınız. Nem olmadığı için kurutabilirsiniz de. Ben yemedim ama kurusu da kışın kuru yemiş olarak tüketiliyormuş.
Sinameki, mütevazi bir bitki. Satın aldığım Beykoz fidanlığında, tüm fidanlar, adeta bir şemsiye gibi, oldukça koyu gölgeli, bir ağacın altında idiler. Uzun zamandan beri orada olsalar ki, tüpleri delip toprağa kök salmışlardı.
Buna rağmen hepsi de yoğun çiçekli idiler.
Oturduğum semtte iki tane en az 6-7 yaşlarında olduğunu sandığım sinamekilerin de yarı gölgede olduklarını söyleyebilirim. Her ikisi de yoğun çiçekliler şu dönemde.
Sizinkiler de, önümüzdeki sonbahara mutlaka açacaklardır.
Gelelim Abutilon'a:
Yine burada, yan sokağımda, boyu 3 metreye yaklaşmış, yine 3-4 yıllık bir Abutilon kışı hep dışarıda geçiriyor. Ancak bitki, apartmanın güney cephesinde ve biraz kuytu bir bahçede.
Benimkisi ise, henüz tek bir kışı dışarıda geçirdi. Dibine bolca(iki kürek) yanmış sığır gübresi koyarak, bir anlamda boğaz doldurması yaptım. Kışın bir keresinde 60cm, diğerinde 15cm. kar yağmış. Sıcaklıkta bir kere eksi 5, birkaç kere de eksi 2-3 derecelere düştü.(Meteor.gov.tr' nin müdavimiyiz artık!

)
Sonuç ta, birşey olmadı. Kışın da çiçekleri üstünde imiş!
Ancak benim bitkimde, kuzey rüzgarlarına karşı, tek katlı da olsa, komşuma ait bir müştemilatın, nisbeten koruması altında. Hemen dibinde değil ama, duvara 3 metre kadar kadar mesafede.
Bu sene, herşeye rağmen, en azından, bir kat naylon ile üstü acık kalacak şekilde, birazda allt ve yan taraflarından birer parmak girecek kadar delikler açıp, bir buket gibi sarmayı düşünüyorum.
Sizin yaylada, kış şartları benim aktardığım şartlardan daha zorlu geçiyorsa, riske girmeyin derim. Ama, ancak bizimkisi gibi bir kış yaşanıyorsa, sizde benimkisi gibi palyatif tedbirlerle kışı geçirtebilirsiniz sanırım. Zira okuduğum tüm kaynakların sadece birinde eksi 7 dereceye kadar dayanabildiği, diğerleride ise (0) derecenin altında zarar görebileceği belirtilmiş.
Tüm sevdiklerinizle birlikte, sağlık ve esenlik içinde yaşayın...