Agrobay la Dizaynın üretim şekilleri arasındaki temel fark şu:
Dizayn akansuda çok hızlı seri bir üretim gerçekleştiriyor. Böylece 10 dekardan her hafta bir tır doldurup gönderebiliyor.
Agrobay ise sadece perlit içinde damla sulama ile daha yavaş bir üretim hızı ile üretiyor. Ancak alanı daha büyük tutarak sevkiyat hızında problem yaşamıyor. Üretim maliyeti biraz daha düşük.
Dizaynda domates başına enerji maliyeti daha çok. Hızlı üretimin getirdiği hata riski daha fazla, işcilik gideri daha yüksek. Bu kadar hızlı bir üretimi gözden kaçırmaya gelmiyor.
Agrobay da sistemin kontrolü daha kolay işçilik gideri biraz daha az. Domates başına enerji gideri daha az. Üretim hızı akansuya göre daha yavaş olsada toprağa göre çok çok fazla. Kuruluş maliyeti de dizayna göre daha ucuz.
Bunların yanısıra Agrobay ın aynı yerde çok büyük bir sera yapmasının en önemli sebebi jeotermalden faydalanmak istemesi. Dış pazarda rekabet gücü Dizayna göre daha çok çünkü jeotermal destekleri var. İsterlerse fiyatı düşük tutabilirler.
Fakat jeotermalin olmadığı bir yerde de Agrobay sistemi Dizaynınkinden daha pratik...
|