View Single Post
Eski 10-10-2009, 01:19   #71
tasdelenmurat
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Belki orada kastedilen tehlike işin getirdiği risk olabilir. Sonuçta biz 2000 li yılların bütün teknolojisini kullanıyoruz. Bizim günümüzde anında yapabildiğimiz bir çok testin o yıllarda, belki bazıları imkansız bile olabilir.

Benim aklıma takılan tek şey sadece şu. O da mantıklı düşününce herkesin varacağı sonuçlardan biri olacaktır.

Altın yumurtlayan tavuğu bulduğunuzda, bununda altın yumurtlayan civcivler doğuracağını varsaydığımızda; bunun civcivlerini herkese dağıtırmısınız?

Siz büyük bir şirketseniz, hele heleki topraksız tarıma hizmet eden girdilerin birinin üreticisi iseniz, niye başkalarına sistemi satıp, onların ürettiği ürünleri alıp-satmayı garanti ediyorsanız, başkalarının parasına niye ihtiyaç duyasınız. Para zati sizde gani, ( sermayeniz yeterde artar ) zaten üretileni satma potansiyelinizde varsa elalemle niye uğraşasınız. Boruculuk sektörünü bırakıp tarıma geçersiniz direk. Boruculuğuda mcdonaldsın kendi pateteslerini, kendi etini üretmesi gibi hobi olarak yaparsınız.

Ben yukarıda yazdığım nedenlerle düşünüyorum kimse kusura bakmasın. Tartışdığım konu ise bir tohumdan 1600 kg elde edip edememek değil. İş ticaret olunca herşeyin bir riski vardır. Dizayn grup gibi bir firmanın sadece ar-ge bölümü yoktur. Kar- zarar marjı ile riskleri hesaplayan analistleride vardır. Başkalarına yöneliyorsa bunun sebebi vardır.

Tekelleşen firmalar, büyük firmalar, yabancı ortaklı firmalar vs. Hiçbir zaman küçük , orta ölçekli firmaları düşünmezler. Bir şey onların lehine ise diğer tarafa yönelmezler.

Şöyle yaşanmış ve yaşanmakta olan bir örnek vereyim. Ben muğlada öğretmenlik yapıyorum. Buralarda balık çiftlikleri çok ve her yıl balık çiftlikleri iflas ediyor. Tek tük kalan bir kaç firma var. Para babalarının yaptığı ne. Bunlar firmalara öneriyorlar. Çiftliği aç,çiftlik açma maliyeti senden, balık yemini benden al. Ürününü satacam diyorlar. Satıyorlarda buraya kadar problem yok. Her şey çok güzel dimi. Ama sorun şu : balık yemini satan o para babalarının cebine büyük oranlarda bir anda para akıyor. Sonra o para babaları kendi , teknolojik, dahada düşük maliyetlere sahip kendi balık çiftliklerini açıyorlar. Sektördeki bir iki firma tekelleşiyor ve baslıyorlar küçük balık çiftliklerine pahalı yem satmaya. Onların girdileri ve satacakları balığın fiyatı artmaya. Sonra nemi oluyor özellikle son 2-3 yıldır olan oluyor. Kendileri bir kaç yıl o firmaları batırmak için çok ama çok düşük kar marjlarıyla satış yapıyorlar. Bir süre sonra küçük-orta balık çiftlikleri batıyor. Piyasa büyüklere kalıyor. Yine. Süreç aynı süreç. Yine. Tarih tekerrürden ibarettir. Tarih değişmiyor. Yine.


Düzenleyen tasdelenmurat : 10-10-2009 saat 01:50 Neden: ekleme
tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön