Karayemişin, "Beyaz Karayemiş", "Ayran Karayemiş" adıyla anılan, çocukluğumda birkaç kez yiyip tadını unutamadığım bir türü vardı. Maalesef nesli tehlike aldına denebilecek kadar az bulunuyor. Uzun bir arayıştan sonra bu yıl birkaç fidan bulup diktim.
Karayemişin köklü fidanlarını tutturmakta herhangi bir güçlük yok. Dal çelikleri de kolayca kökleniyor. Fidanlarım biraz kendine gelsin, seneye isteyene çelik; durum ve imkânlarıma göre tüplü fidan göndermeye çalışacağım.
Tad olarak siyah çeşitlere göre çok daha tatlı ve sulu. Yaygınlaştırmaya değer diye düşünüyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel
Bugün bir karayemiş ağacından bol yapraklı çelikler aldım, yapraklarını kopardım. Geçici olarak torfa diktim.
İki gün sonra uçak yolculuğu yapmaları gerekecek, saksı ve torfla götüremem, ne şekilde taşımamı tavsiye edersiniz? Dal halinde etrafına ıslak bez mi sarayım?
|
Sayın Nariel,
En kolay ve güvenli yöntem; aldığınız çeliklerin herbirini birer patatese saplayıp götürmeniz. Böylece hem çeliklerinizin suyu kaçmıyor hem de köklenme süreci de devam ediyor. Bu yöntem ıslak bezden daha etkili, güvenli ve faydalı.
Çelikleriniz fotoğraflardakilerse küçücük patatesler de işinizi görür.
Kolay gelsin.