View Single Post
Eski 09-10-2009, 08:58   #41
Orhan Özbilgiç
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,928
Taxus

PORSUKLAR
Herdem yeşil çalı ve ağaçlardır.
bu cins, yavaş büyüyen, sık yapraklı, Kuzey Yarımküre kökenli, bu arada bazıları yurdumuzda doğal olarak yetişen 10 civarında türü kapsar. Porsuklar yüzyıllardan beri sevilen ve süs bitkisi olarak kullanılan bitkilerdir. Kısa ya da boylu çit, istenmeyen görüntüleri engelleyecek perde ya da gösterişli çiçeklerin ve çalıların arkasına fon olarak harika olurlar. Değişik bireylerde belirsiz dişi ve erkek çiçekler açar.
Dişi ağaçlarda sonbaharda kısa süreli beliren yumuşak, kırmızı meyveler ağaca bir başka güzellik katarlar.

-MEYVELERİN ETLİ VE KIRMIZI KISIMLARI TATLIDIR VE YENİLEBİLİR.!

-iĞNE YAPRAKLARI TAXİN DENİLEN ZEHİRLİ BİR MADDE İÇERDİKLERİNDEN İNSANLAR VE HAYVANLAR İÇİN TEHLİKELİDİRLER.!

1000 yıl kadar yaşayabilen uzun ömürlü ağaçlardır. Bazı anıt Porsuk Ağacı bireylerine özellikle Karadeniz sahil kesimimizde rastlanmaktadır. Bir kısım insanlar batıl bir inanç olarak bu anıt ağaçlara gidip dilekte bulunmaktadırlar.

Porsuklar rutubetli, organik maddelerce zengin, kumlu balçık ve iyi drene olan toprakları severler. Zayıf drenajlı, ıslak topraklar sorun oluşturur. Tam güneş veya hafif gölge kısımlara dikin. Hava kirliliğine fevkalade dayanıklıdırlar. Şehir içi ve endüstriyel bölgeler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm bölgelerimize uyum sağlayabilirler.
Üretilmeleri TOHUM, ÇELİK ve AŞI ile olur. Çelikler ana ağacın üst kısımlarından alınırsa DİKEY FORMDA, alt dallarından alınınırsa YAYILICI FORMDA bitkiler elde edilir.

Kaynakış Mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları. DR. GÜRKAN CEYLAN.


NOT:Birkaç gün önce,''Bu ağacın adı nedir?'' başlığı altında,ek bir cümleyle, Porsuk' un meyvelerinin de yenilebildiğini yazdım.
Sayın ahmet salih; ''Tam olmamış meyvelerinin zehirli olduğunu biliyorum.'' diye uyarma gereği duydu.
Ben hiçbir kaynakta, ''tam olmamış meyveleri zehirli'' diye kesin bir yargıya rastlamadım. O nedenle böyle bir iddiam yok!
Ayrıca böylesine ayrıntı içeren yazıların, ana başlıkta olması gerektiğini düşünerek, yukarıdaki alıntıyı, bu başlığa yazmayı uygun gördüm.
Saygılar.


Düzenleyen Orhan Özbilgiç : 09-10-2009 saat 10:19
Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön