View Single Post
Eski 07-10-2009, 23:11   #270
msgurkan
Ağaç Dostu

msgurkan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2007
Bonsaisan, Çeliklerin kış sonunda filizler patlamadan önce alınması gerekir. Kıbrıs kışları çok soğuk olmadığı ve benim de biraz sabırsız olmamdan dolayı çelikleri 10 ocak 2009 tarihinde aldım. Yukarıdaki resimlerden de görüleceği gibi yaralarını macunladım, köklerin gelişeceği kenarları kestim, çizdim ve köklendirme hormonu sürdüm. Drenajlı bir toprak karışımına diktim.

Aşırı sulama yapmadan nemli tuttum. Özel bir koruma işlemi yapmadım. Aslında köklenecekleri konusunda pek umutlu değildim. Ancak hepsi de köklendi. Daha ilk yılda ikisinin ana dallarını da geliştirip şekillendirdim. Aşağıdaki resimde son hallerini görebilirsiniz.

incirçelik7.jpg

Artık neredeyse sezon kapanmak üzere, yakında yaprak dökecekler. Önümüzdeki yıl da ikincil dalların geliştirilmesini yapacağım. Bu aşamada artık yapraklar biraz daha küçülmüş olur. Bir sonraki yılda ise yapraksızlaştırma ile yaprak küçültme ve yoğun dalcıklanmayı sağlayacağım.

Şimdi gelelim asıl soruna. İncirden bonsai yapabilmek için onun aşılması gereken sorunu şu: Ana dallardan en ince dallara kadar bütün dallarda ilk yapraklardan sonra dalın ucuna doğru çıkan yapraklar daha büyük olma eğiliminde. Büyük yaprakların oluşması dalın ucuna yakın bu bölümlerinde istenmeyen ve çirkin kalınlaşmaya yol açar.

Eğer gövde geliştirme ve kalınlaştırma diye bir hedefimiz yoksa yapmamız gereken dalın bu bölümlerini kalınlaştırmadan yaprakların gücünü kırmak. Bunun için de büyüme eğilimindeki yapraklar ya dipten koparılır ya da önemli ölçüde kırpılarak küçültülür. Aşağıdaki resimlerde örnek uygulamaları görebilirsiniz. Son resimde yaprakların budanması biraz geciktiği için dalın üst tarafının az daha kalın olduğu anlaşılabilir.

incir yaprak budama1.jpgincir yaprak budama2.jpg
incir yaprak budama3.jpg

Bu uygulamalar yeni dallanmayı da teşvik eder. Yeni dalların çıkması ile aynı döngü tekrarlanır ancak kontrol altına alınması daha kolaylaşır. Bonsai tamamlandığında bile yaprakların büyüklerini koparma veya küçültme gerekir. Bu aşamada yapraklar o kadar küçülür ve öyle şirin olur ki seyretmeye doyamazsınız. O minik yapraklara dokunduğumda, yeni doğmuş bir bebeğin küçücük ellerine dokunmuşum gibi hissederim.

Saygılar...

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön