View Single Post
Eski 14-11-2006, 03:25   #11
Cycas
Serkan KOLDAŞ
 
Cycas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2006
Şehir: Antalya / Merkez
Mesajlar: 7
Avokado Tohumunun Üstünde Siyahlaşma & Kahverengileşme Durumuna Ek Bilgi

Yukarıda Sayın Skala abimin acıkladıgı Avokado Tohumunun Üstünün siyahlaşması ile ilgili bildiklerimi açıklayayım.

Avokado Çimlendirmede Konuya hakim olan Skala abimin yazılarına ek bilgi sunacagım Avokado sever dostlar..

Avokado Tohumumuzu çimlendirme esnasında bazı zorluklar yaşarız.

Bu zorluklar tohumumuzun uyuşuk kalıp çimlenmede bizi usandırması ve çimlenme devrelerinde üstünün kahverengi ve siyah leke oluşması sonucu biz Avokado severlerin hevesini büyük ölçüde kırmaktadır.

Aslında bilmemiz gereken biz bu tohumumuzu çimlendirme işleminde bazı aksaklılları kendimizin oluşturması.

Avokado Çimlendirmede Yapılan Hatalar.
1- Avokado ilk defa satın alıp çimlendirmeye kalkışanlardan çogunun meyvayı bıçakla ikiye bölmeye kalkışmamız.

Bunun sebepleride satın aldığımız Avokado ile ilğili yeteri kadar bilgi satan manav veya marketten Avokado hakkında sadece nasıl yesek güzel olur sorusunu sorup tohumunu bilğisizce çıkarmaya kalkışmamız.

2- Tohumu zoraki çıkardık bir baktıkki bıcakla çıkarmaya çalışırken baya tohumun yüzeyinde çizik hasar oluşturmuşuz.

Bunun sonucunda tohumun yüzeyinde etli kısıma nüfuz eden kesiklerin kahverengileşmesi.

3- Tohumu suda çimlendirecegiz acaba tohuma kaç kürdan saplasak birde aşrıya kaçıp tohumu delenlermi dersiniz.

Bunun sonucunda bir bakmışız tohumu embiryosunu kürdanla delip şiş kebap yapmışız.

4- Tohumumuzu suda çimlendirme işleminde üst kabuğunu ve alt kısmındaki kabugunu çok az soymamamız.

Bunun sonucunda tohumun suda çimlendirme metodunda eksik uygulama sonucu tohumun sağlıklı çimlenememesi.

5- Tohumun çimlenirken ikiye ayrılma durumu oluşmuşsa önlem almayıp tohumun ikiye ayrılmasını seyretmemiz.

Bunun sonucunda çimlendirme hüsranına yenik düşmemiz.

6- Tohumumuzu çay bardagına kürdanla sabitledik çimlendirmeyi bekleme koyulduk bu seferde üstü siyahlaştı **** kahverengi renge dönük bir leke tohumun üstünde belirginleşti.

Bunun sonucunda malesef bizlerin yeni bu işe kalkışanların çimlenmez tohum sağlığını kaybetti sanıp çöpe atmamız.

Yukarıda ifade ettigim sonuçları malesef bizlerin bilgisiz çimlendirme uygulamalarında başarısız olmamıda en kaynak sorunların altısını belirtim.

Kim bilir daha netür yanlış işlemlere tohumumuzu kobay deneyi gibi uygulamalar yapıp çimlendiremiyoruz.

Avokado Satın Alıp Yeni Çimlendirmeye Başlayanlara kısa bilgiler sunayım.

1- Satın Aldığınız Avokadonuz hakkında mutlaka bilgi alın bu bilgi nasıl yeneceginden önemlisi bu çimlendirme işlemine başlamadan önce tohumun yapısı ve tohumu nasıl çıkarmanız hakkında bilgi edinin.

2- Avokado satın alırken mutlaka iki adet alın ve aldıgınız avokado fazla yumuşak **** çok sert etli olmasın.

3- Avokadonuzu nasıl çimlendirmek istediğinize karar verip ister suda ister toprakta isterse talaş ve sünger kullanarak çimlendirme metotlarının birini uygulayın.

4- Satın aldığınız iki avokadonuzuda birini suda öbür öteki avokadonuzuda toprakta çimlendirin ve iki metot arasında becerinizi öğrenmiş olursunuz.

5- Tohumunuzun gevrek kalmasını saglamak için çimlendirme cay bardagına bir damla limon suyu damlatmanız tohumun gevrek muhafasına neden olarak çimlendirirken daha iyi sonuçlar almanıza neden olur.

6- Suda çimlendirecekseniz 3 kürdan ile fazlaca tohumu delmeden temiz su dolu çay bardagına tohumunuzu sabitleyin.

7- Avokadonuzu toprakta çimlendirecekseniz iyi bir torf satın alarak tohumunuzu çimlendirin ve temin edebilirseniz beyaz eşya köpükleri saksının içine küçük küçük ufalayıp daha süzek saksıda tohumunuzu iyi çimlendirirsiniz.

8- Tohumunuzu suda çimlendiriken üst kısmı siyahllaşır veya kahverengi bir leke bariz derecede net görünüyorsa ılık su ile tohumun üst kısmını ılık suyu tohumun üstüne üç dört gün tatbik edin bu işlemi bir iynesi olmayan şırınga ilede tohumun agız acıklığı net acılma gözleniyorsa şırınga ile daha iyi sonuç alırsınız.
Henüz tohumun çimlenme agız kısmı aralanmamışsa mutfakta bir kaşık ile ılık su tohumun üstüne dökünüz. Bu işlemi yapmamızın amacı tohumun üstünün siyahlaşması ve kahverengileşip en önemlisi kuruyup çimlenmede tohumun filizlenmede zorlanmasına neden olmasıdır.

9- Tohumunuz sağlıklı çimlenmeye başladı yanlız tohumun ikiye ayrılma ihtimali büyük burda işinize paket lastigi care olarak öneririm. Hemen tohumu dikkatlice cay bardagından cıkarıp paket lastigini tohumun gövdesine geçirirseniz ikiye ayrılma sorununu çözersiniz.

10- Saksıda toprakta çimlendiriyorsanız tohumunuz çimlenirken ikiye ayrılma sorunu ile karşılaşırsanız. Pratik bir çözüm var tohumun etrafını elinizle dikkatlice eşeleyip tohumun gövdesine beyaz eşya köpüklerini biraz büyükçe elinizle kırıp tohumun etrafına sabitleyin tohumunuzu köpük duvar vazifesi görüp ikiye ayrılmasını önler.


11- Birde garip bir durumda saksıda çimlenirken yaşanabilir acıklayayım şimdi saksıda çimlenirken tohumunuz ilk önce üst kısımdan çimlenmek için tohumun etli kısmı doğal olarak tohumun üst agız kısmı genişlemeye bilir. çünkü siz çimlenmeyecek sanırsınız ama aslında tohumunuzun alt kısmında dogal genişleme oluşarak ilk önce kökleşme işine girişmiş olabilir bunu anlamanın yoluda tohumun bir köşesinden elinizle eşeleyip tohumun en alt kısmının genişleyip genişlemediğine bakmak çünkü bu gibi durumlarda tohumun üstü kahverengi ren alıp birde sanki çürümüş gibi gözükerek bizi çimlenme metodunda yanılgıya düşerek tohumumuz çimlenmiyor sanıp çöpe atmamıza tohumumuzun alt kısmındaki hareketlenmeyi farkedememiş olmamız neticesinde çimlenecek tohumu gözden çıkarmamıza neden olmuştur.

12- Avokado tohumunu çimlendirirken mutlaka sabırlı ve önemle bir bilende yardım alın ögrendiğiniz her türlü bilgi siz avokado severi her seferinde yeni bir deneyim ve bilgi birikimine sahip olmanızı hedefliyecektir. Çimlenmeyen tohum yoktur bize düşen görev tohumumuz kokmadıkça sağlığını kaybetmedikçe çimlenmesidir.

Tohumunuz Kahverengileşme durumunda paniklemeyin ve ılık su ile tohumun üstünün kurumamasına engel olun en kötü çare suda çimlendirme metodundan saksıda çimlendirme metoduna geçersiniz size önerim tohumunuzu suda çimlendiriken çimlendirmek için tohumunuzu cay bardagına sabitlemeden önce piyasada satılan yapraksı bitkiler için besin cubukları satın alıp çimlendirmeye başlayacagınız cay bardagının içine besin çubu suya atıp bu besin cubugu içinde olan çay bardagına tohumunuzu kürdanla sabitleyip tohumun çimlenmesinde gelişim sürecinde besin cubugundan iyi besini sudaki mineral çözeltinin tohumun çimlenmesinde iyi bir avokado fidanına sahip sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

13- En önemlisi ister suda ister saksıda vb. çimlendirme metotlarına tohumunuzu dahil etmeden önce bir iki hafta tohumunuzu gasteye sarıp dış kısmını kuruyup tohumun üstünde kalan meyvanın iç özütünün kuruyup çimlenme işleminde suyun yapısını bozmasını ve saksıda çimlenirken tohumun üstünde kalan meyva öz sıvısından tohumun ilk çimlenme işleminde kurtlanmamasını önlemiş olursunuz.

Cycas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön