Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinkwisteria
Dekorlar beyin için bir teneffüs süresi oluşturuyor diyebiliriz bence...  .
|
Bence güzel bir tespit. Dekorların bu faydası, yerleştirenlerin bile aklına gelmemiştir eminim.
Metinlerden de anladığımız kadarıyla, bu dekorların yerleştirilmesindeki tek amaç; doğayı taklit (Tabi bu sanatın japonlardan alınmış olmasının da bu dekorların kullanımında katkısı var). İşte burada yine benim anlamadığım bir nokta devreye giriyor.

Bonsai sanatı geçmişten günümüze gelişerek bugünlere gelmiş. İlk olarak saksıda ağaç yetiştirmeye başlanmasıyla bonsainin temelleri atılıyor, Çinlilerin estetik kaygısının da eklenmesiyle bonsai sanatına dönüşüyor. Her uğradığı yerde, yeni bir stil, yeni bir teknik kazanarak günümüzdeki halini alıyor. Hal böyleyken niye biz de kendimizden bir şeyler katmıyoruz? Mesela ben; Tokonoma içinde suiseki ya da bitki kullanmak istemiyorum. Mağara önünü kapatmış bir ağacı resmetmek istiyorum. Ya da bir saman yığınını savuran üç beş insan koymak istiyorum. Ya da ağaç altında dinlenen bir koyun sürüsü, zeytine merdiven dayayıp tırmanmış zeytinci kadınlar...Ne olacak şimdi?
Bonsaisini yaptın da tokonomanın içi mi kaldı diyeceksiniz şimdi.