bu endekse temel teşkil eden verilerden biri olduğunu belirttiğiniz kişi başına düşen milli gelir , yani ortalama gelir düzeyimizle ilgili rakkamlar tüikin matematik ötesi hesaplamlarına dayandırılıyor sanırım.
aklımda kaldığı kadarıyla geçen yıl mart ayında tüik dünyada erişilmesi hemen hemen imkansız bir hızla türkiyede kişi başına düşen milli geliri "bir ay" içinde "üç defa" arttırarak 5.200 $ dan 9.400 $ civarına yükseltti.
eğer bu rakkamları esas alırda yüksek gelir düzeyimizden bahsederseniz yazınızın temeli sağlam olmaz gibi geliyor bana.
ülkemizde gelir dağılımındaki aşırı farklılıklar bir yana gerçek anlamda yükselen bir gelirimiz olmasada ülkeyi yönetenlerin atadıkları , beğenmediklerinde görevden alabilecekleri ve kendileri ile ayni görüşte olan kişilerce yönetilen bir kurum olan tüikin bir ayda üç defa yükselterek neredeyse iki katına çıkardıkları milli gelir rakkamları emeklilere 6 ay için yapılan % 1 lik maaş artışları ile mi gerçekleşmiş.yoksa ürününü toplama ve taşıma masraflarının dahi altında bir fiyatla satıpta zarar etmemek için tarlasında çürümeye bırakan köylü nün gelir artışı mı neden olmuş bu artışlara.belkide memurlara yapılan % 2 lik maaş artışı ile bir ayda hepimiz yaklaşık % 80 zenginleşebildik.
sokaktaki insanın gelir düzeyi "hesaplama yöntemi değişiklikleri" ile değil de "gerçek anlamda" artmadıkça ülkemizde eğitim , sağlık gibi yaşam standartları belirleyici konularda bir ilerleme olamayacağına inanıyorum.
lütfen hem tüik i hem de bindiğiniz taksi ya da dolmuşun şöförünün , çayınızı getiren çaycının ve ya işinden atılmamak için bir yıl öncekinden daha düşük ücretle çalışmak zorunda kalmış bir işçinin anlattıklarını birlikte değerlendirerek daha gerçekçi bir değerlendirme yapmaya çalışın.
|