View Single Post
Eski 13-11-2006, 23:21   #68
pinkwisteria
Ağaçsever
 
pinkwisteria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 30
Arkadaşlar çeviriyi geciktirdiğim için özür dilerim ama tamamen elektriklerin azizliğine uğradım.Dün biz de gece yarısına kadar elektrikler gelmedi.
Elimden geldiğince yazıyı çevirmeye çalıştım,eksiklerim, hatalarım olabilir kusura bakmayın.... .


BONSAİ SERGİSİNİN NASILLARI VE NİÇİNLERİ

Eğer bonsai sergilerini ve sanatsal niteliklerini dikkate almaya yeni başlayanlardansanız, çevrenizdeki geleneksel bonsai sergileri aklınızı karıştırabilir.Bununla yüzleşin, bu tür titiz detaylar bonsaiyi sergilerken çıldırtıcı ve delirtici olabilir. Geleneksel sunumlara aldırmadan kendinize özgü olanlar şeyleri yapmanız daha kolay görünüyor.

Bonsai sergilerine kurallar dizini şeklinde yaklaşmaktan çok, mantıklı bir şekilde doğal bakış açısıyla yaklaşım daha yardımcı olacaktır. Şimdi bonsai serginizde sunacağınız ve üzerinde çalıştığınız objelere bir bakalım. Çayırda büyümüş bir akçaağaç veya karaağaç, çiçekli bir bitki ve dağ hayal edin.




Önce bu objeleri doğada düşünün ve siz de doğada bir yerde yer alın. Gerçek hayatta bu objelerle nasıl karşılaşırsınız? Eğer doğada bir ağaca hayran bir şekilde duruyorsanız, çoğunlukla çiçeğe daha yakınsınızdır. Sizin ayakucunuzda yer alır. Sonraki yakın olan obje ağaçtır. Bunlardan sonra eğer ağacın sağında köklerine yakın bir yerde duruyorsanız ağacın tamamını gözlemleyemezsiniz. Ama biraz uzağında durduğunuzda tüm görüntüye hakim olursunuz. En son olarak dağ en uzakta yer alır.



Aşağıda bakış açısının en gerçekçi olduğu varsayılan sıralaması.



Şimdi size doğal bakış açısını hatırlatalım ve sizin de bunu serginizde nasıl uygulamayı isteyeceğinizi düşünelim. İzleyiciler serginizin önünde, sizin çayırda çiçek, ağaç ve dağa bakışınıza benzer bir şekilde duruyor.


Aşağıdaki görüntü sizin göstermek istediğiniz sahneyi en iyi şekilde temsil ediyor mu?


Muhtemelen değil.Ağaç merkezde, belki de ilginin merkezinde ama çok geri planda. Dağ ön planda görünüyor. Bu doğru değil.

Aşağıdaki görüntü nasıl? Daha iyi görünmüyor mu?



Gerçekte değil. Bu kez çiçekler, size en yakın olan obje, uzakta hatta dağdan bile daha uzak!


Hayır siz çayırda gördüğünüz görüntüye en yakınını uygulamak istiyorsunuz. Yani, dağ en uzakta, ağaç daha yakın ve çiçek de ön sağ üstte. (Aşağıdaki görüntü gibi..)



Evet bu daha benzer. Şimdi doğal bakış açısını alıp bunu bonsai serginizde kullanalım.


Bonsai sergisi doğaya özgü bir sahneyi birebir resmetmekten çok daha sanatsal bir nitelik taşıdığından, sizin serginizde ağaç, çiçek ve dağ dışında kullanabileceğiniz başka objeler de vardır.Yeni başlayanlar, objeleri yukarıda olduğu gibi doğru sıralamalı.Sonra bakış açısındaki uzaklıkları doğru olarak nakletmeliler. En yakın, yakın ve uzak. Bu objeler arasındaki yükseklikleri de ayarlamalısınız (çiçekler toprakta, ağaç uzun ,dağ uzakta ve daha uzun)


Bu tür bakış açısındaki efektler bazı aletler ve tamamıyla aynı olmasa da anımsatan objeleri gerektirir. Örneğin; ağaç toprakta yetişen çiçekten daha uzun gösterilmelidir, bu nedenle sergide ağaç sehpanın üzerine yerleştirilir.Dağın sergide tamamen aynı şekilde sunumu zordur. Bu nedenle duvara asılmış bir dağ resmi objeyi daha uzakta düşündürür. Çiçek basit bir saksıda ve basit bir platformda olmalıdır, sergide direkt yerde olmamalıdır. Bir bitkiyi stantsız sergilemek hem gayrı resmi hem de gelişigüzel olacaktır.


Sergilerde objelerin yerleştirilmesinde en sık karşılaşılan bakış açısı; çiçek en yakın, ağaç biraz uzak, dağ en uzakta .Bu şekilde üç boyutlu bir sergileme olur. Boyut önden arkaya bakış açısı, izafi yükseklik bakış açısı ve soldan sağa bakış açısı olarak değişkenlik gösterir. Bu üç objeyi sergide alana rahatça yerleştirirsek, doğanın genişliğini bize anımsatır. Bu tür bir düzenleme inandırıcı bir görüntü oluşturur.


Bu mantıklı yol izlendiğinde aşağıdaki görüntü oluşacaktır.



Şimdi bu üç objeyi neden daha farklı bir şekilde yerleştirmeyelim? Neden sadece önden arkaya bakış açısına bağlı kalıp diğerlerine aldırmayalım? Daha farklı olabilir. (Aşağıdaki gibi)



Çok da anımsatmıyor, değil mi? Hayır bu önden ve bonsai sergisinde iyi görünmeyecek, manzara resmi gibi ,kendine özgü açısı olan bir görünüm.


O zaman neden objeleri daha değişik düzenlemiyoruz,daha özgün,önden görünüm… Aşağıdaki gibi.



Tekrar,oldukça yapay ve sönük. Doğru, düzenli duruyor ama doğa her zaman düzenli değildir. Doğa nadiren düz çizgiler, yayılım veya mükemmel bir ritim içerir. Bu rast gelelilik ve kargaşa bazı derecelerde serginizde yansıtılmalı (daha fazla veya daha az) aksi takdirde yapay görünür. Doğal bir sahnenin yapay sunumunu uyguladığınız bir gerçek ama her şeyi doğal bakış açısı ve ritminde sunmanız gerekir.


Aşağıdaki sergide doğal bakış açısını anımsatan yapay objelerin kullanımını görmektesiniz.



Bitki platformunun doğal, düzensiz şekline dikkat edin. Ağacın ve yardımcı bitkinin nasıl levha merkezinden eşit uzaklıkta yerleştirilmediğine dikkat edin. Ağacın yapraklarının levhayı bağlantı kurmak istercesine nasıl hafifçe okşadığına dikkat edin. Bu sergi düzenli ve sıralı ama ilgisiz ve antiseptik değil.


Şimdi levha kullanmadan gövdesi işlem görmüş dağ ardıcı ve yardımcı obje olarak mountain stone suiseki yi nasıl düzenleyeceğimize bir bakalım. Tabi ki bu obje grubu daha farklı bir bakış açısı ve düzenlemeye ihtiyaç duyacaktır. Ağaç eğer şelale bonsaisi ve mevsim de ilkbahar değil de kış olsaydı, dağ resmi değil de sadece cırcırböceği resmi olsaydı. Bu resme hangi mevsim daha uygun olurdu?


Bu tür düşünceler bonsai sergisini daha ilginç ve meydan okuyucu bir çalışma yapabilir. Bu, sergilerde sanatsal niteliğin neden önemli olduğunu göstermektedir. Siz bir sanatçı olarak, izleyiciye bir hikaye anlatıyorsunuz; sadece bir masa üzerinde düzenlenmiş güzel objeleri sunmuyorsunuz. Bunda sanatsal bir nitelik yok. Yaratmak ve yeniden canlandırmak ve bu hikayeyi anlatmak, sizin oluşturduğunuz değişik hikayelerinizle bonsai sergileri yeniden izleyicilere aktarılacaktır. Umarım bonsainizde denemeye değer ve zorlayıcı bir hikayeyi uygulama fırsatı bulursunuz. Sanatsal nitelik bunu zorlayıcı yapıyor ama her şey sizin doğadaki yerinize sağduyunuzla başlar.

http://www.internetbonsaiclub.org/in...117&Itemid=134

pinkwisteria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön