Bir süredir sayfayı takip etmemişim. Başka çiçekler için değil ama özellikle ilgi alanım olan sabah sefaları ile ilgili edindiğim bir kaç tecrübeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Sabah sefalarının tohumları çiçeğin rengine, cinsine göre farklılıklar gösteriyor bazı tohum kapsüllerinde bir adet olabildiği gibi bazılarında 6 adet olabiliyor. Kapsüllerin içi odacık şeklinde ve her odacıkta bir tohum yer alıyor. Tohumlar çok küçük olabildiği gibi fuji, japan Morning Glory gibi cinslerde tohumlar daha iri çekirdek şeklinde oluyor. Mor, beyaz, pembe gibi renklerdeki çiçeklerin tohumları ise genelde siyah ve yuvarlak oluyor. Yine tohum rengi genelde siyah olmakla birlikte beyaz, krem ve kahverengide olabiliyor. Çok yıllıklarda ben mor renk dışında renk görmedim gövde yapısı çalı formunda ve kalın oluyor. Çelikten yetiştirmeyi denememekle birlikte tek yıllıklarda çelik'ten yetiştirmenin zor olduğunu düşünüyorum, çok yıllıklarda olabilir. Yine tek yıllıkta çelik alırsak sürgün ve çiçek yapısı gereği çelik aldığımız çiçeğin uzamasının duracağını düşünüyorum. Tohumların serin geçen iklime sahip bölgelerde Nisan sonuna doğru dikilmesi daha iyi sonuçlar veriyor. Fakat ev ortamında tohumları derin saksılarda şubat sonu gibi çimlendirip Nisan ayında da dışarıya almanız mümkün. Yine tohumu bir kapa ekip sonra şaşırtma yapmak çiçeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Derin saksılarda daha iyi sonuçlar veriyor. Direk toprağa ekilirse genelde çoşuyor ve tek tohumdan hızla bir kaç koldan sarabiliyor. Suyu geçirgen topraklarda daha hızlı gelişirken sert killi topraklarda ilk çiçek verme zamanı uzayabiliyor. Eğer cinsi minyatür sabah sefası değilse boyları genelde en az 4-6 metre arasında oluyor. Ben şu ana kadar beyaz renkte kokulu çeşidine rastladım. Başka renklerde kokulu çeşidi varmı bilmiyorum. Tohumlar genelde yurtdışından ithal edildiği için ülkemizde satış yapılan sitelerde adet'le poşet içersinde gönderiliyor ve ciddi rakamlara alıcı bulabiliyor.
Elimde henüz ekemediğim 50 çeşit sabah sefası tohumu mevcut. Bu konuda sitede en geniş tohum çeşidine Sayın Karınca70 sahip olduğunu düşünüyorum özel renkler için kendisi ile temasa geçebilirsiniz. Geçen sene Sayın Karınca70'in organize ettiği 4 site üyesinin ortak olduğu Japon sabah sefası tohum paylaşımı olmuştu. Sayın Karınca70 tohumları Japonya'dan getirtmişti. Belki önümüzdeki dönemde de tekrar ortak sipariş açabilir. Sorularınız olursa tecrübelerim ışığında sizlerle paylaşmaktan keyif duyarım. Üyelerin bahçeleri sayfasında yer alan sayfamda bu hafta içinde yetiştirdiğim sabah sefalarının fotoğraflarını koyacağım.
|