Sayın izzeterisen İzmirde yapılan bir bonsai toplantımıza kalkıp gelmiş birde bana güzel bir hediye olarak plastik bir kap içinde bu crasulaları getirmişti.
Ozaman hiç onlara dokunmadım ve daha sonra bir orman çalışması yapmaya karar verdim.
1 tane gövdeyi tek olmak kaydı ile ayırdım ve onu ayrı bir saksıya ektim.
Diğerleri ile aşaıda gördüğünüz çalışmayı yaptım.
2 ayda bir gelişen süreçde hızlı bir gelişim sergiledi ve 6 .ayında daire içinde ki dal kesildi.
Asıl sorun şuydu çalışmayı yaptıktan sonra sayın izzeterisen crasulalarda kök nemotodu tespit etmiş ve bana hediye ettiği bu bitkide sorun olaçağı ve riskli bir hastalık olduğnu belirtmişti.
Bende ormanı bozdum ve köklerin hemen üzerinden 1 cm yukarıdan köksüz kalaçakları şekilde temzileyip gerekli dezenfektan işlemini yaptım.
ve gövdelerine kesik yerinin biraz üzerinde ince uçlu bir matkapla delikler açarak
Onları saksıya yerleştirdim.
Ve toprak eklemeden o şekilde 15 gün bekledim.
15 günün sonunda yeni kökler çıktığında saksıya toprak ekliyerek tam sabitlenmelerini sağladım ogünden bugüne aylar geçti.
Ve gördüünüz gibi hızla geliştiler.
Okadar hızlı gelişiyorlardı ki her sürügn 1 ayda neredeyse 10 cm boy ve 1 cm dal çapına sahip oluyordu.
Bende bunları alıp başka saksılara dikiyordum hatta bazılarını cevremde ki dostlarada verdim.
Kısacası sukulet türleri hızlı gelişen ve dengeli bir toprak karışımında uygun gübreleme ve ışık koşullarında inanılmaz hızlı büyüyorlar.
SAygılar.