View Single Post
Eski 02-10-2009, 18:09   #615
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sayın KaanUctug,

Katı ortam olarak ben hem Sevgili Malbman' ın söylediği Hydroton denilen malzemeyi, hemde perliti kullanmayı denedim. Hala da kullanıyorum.

Sisteminizin karkasına ve sulama sisteminize karar verdikten sonra katı ortam seçimini yaparsanız daha sağlıklı olur. Perlit nemi daha fazla tutuyor fakat geçirgenlik kabiliyeti hydrotona nazaran daha az.

Benim dikey çalışmamda sıvı debisini geçeirmekte zorlandığı için taşmalar olmuştu, çözümü hydrotona geçerek bulmuştum ama daha az debili bir damla sulama sisteminde perlitte uzun süreli kullanılabilir.

Yalnız perlitte ışık gören kısımlarda yosun oluşumu oluyor. Hydroton uzun süreli kullanım için daha ideal, defalarca yıkayıp dezenfekte ederek kullanma imkanınız var. Kirlenme ve yosun tutma daha az oluyor.

Ayrıca hydrotonun bir alternatifi ise pomza taşı. Istanbul' da büyük alışveriş merkezlerinin hollerinde büyük saksılar içindeki bitkilerin katı ortamını incelerseniz size bir fikir verebilir.

Kuracağınız sistemi hala gözümde canlandıramadım. Hem dikey olacak hem 1x2 m plaka üzerinde olacak, biraz detaylandırırsanız sevinirim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön