Merhaba.
2863 Sayılı Kanun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu adıyla bilinir. Genelde eski eserleri korumak amacıyla düzenlenen kanun malesef amacına ulaşamamıştır.
Ülkemizde birçok eski eser olmasına rağmen korunamamıştır. İster bürokrasi ister başka birşey diyelim, eski eserlerimizin korunamadığı ortada. Peki sebebi sizce ne?
1992'den beri eski eser sahibi birisi olarak, Kültür Müdürlükleri ile veya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları ile birçok kereler görüştüm yazıştım.
1994 te Balıkesir ili Altınoluk Beldesinde bulunan iki adet tarihi esser olan ve tescilli evime tecavüz oldu. Kısaca yan komşum arazimize tecavüz ederek kaçak inşaat yaptı. Şikayet ettikten sonra Bursa Kurulu Kaçak inşaata düzmece olarak hazırlanan projeyi tasdik etti. Sonra projeyi şikayetimiz üzerine iptal etti. Daha sonra tekrar proje hazırlandı tekrar kurulda onaylandı. Birçok kere Bursaya gittik geldik yetkililer ile kurul üyeleri ile görüştük sonunda yıkım kararı çıktı.
2003 senesinde çıkan yıkım kararı belediyesince uygulanmadı. Yine Bursaya ve diğer dairelere gittik geldik. 2006 senesinde uygulandı. İstinat duvarımızı çektik ve kurtulduğumuzu sandık. Bu kış yine Bursa Kurulundan alınan izinle yine inşaat yapıldı. Bu sefer de kanunlara uymadılar. Komşu paylarına uymadılar ve çekme mesafelerine uyulmadan yapılan inşaatlarının projelerini kuruldan da onaylattılar.
Projeyi şimdiki Altınoluk Belediye Başkanı çizmiş. Birçok kereler şikayet etmemize rağmen Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü projeye uymayan pencereleri bile kontrole gelmedi. Binanın yüksekliği projesinde 6.50 gerçek yüksekliği ise 8.60. dır.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü defalarca şikayet etmeme rağmen binanın yapı kullanma izni olmadığını bahane ederek binanın yüksekliğini ölçmemektedir.
Gerçekte ise binanın Altınoluk Belediyesince 01.06.2009 tarihinde verilmiş 1/322 nolu yapı kullanma izni vardır. Dolayısıyla verilen cevap gerçeği yansıtmamaktadır
En son dilekçeme 02.09.2009 tarih ve 3206 sayılı cevabı verdiler. 02.09.2009tarih ve 3206 sayılı cevabının 2 ve 4. maddesinde kurulun isterse komşu payları bıraktırmadan inşaata izin verebileceğini ayrıca arka cepheye balkon ve pencere açılabileceğini yazarken , 5 ve 6. soruma verdiği cevapta ise Koruma Bölge Kurulunun, Koruma Amaçlı İmar Planına aykırı bir projeyi onaylayamayacağını söyleyebiliyor. Bu ne biçim cevap bu ne biçim çelişkidir.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne yaptığım şikayetler sonuçsuz kaldı. Kimse kılını kıpırdatmıyor. Birşeyler bekliyor. Ama ne?
Siz eski eser olan menkulünüze birşey yapamazsınız. Kiremidini değiştirmek bile kurul iznine tabi. Ama başkaları herşeyi yapabilirler.
Anladınız mı şimdi eski evler neden yanıyor?.
Saygılar
|