View Single Post
Eski 12-11-2006, 00:31   #18
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Ben de tam 2 yıl önce kafayı pistacia lentiscus'a takmış, elin gavuru DÜNYADA TEKEL oluşturmuş piyasa belirliyor, bizim caanım Çeşme'mizde ne güzel yetiştirilir diye epeyce araştırmıştım.

Ancak ticari olarak üretim yapılması isteniyorsa Çeşme'nin güney tarafında arazi tahsisi yapılmalı. İlginçtir ki kuzey tarafında güneydekine nazaran daha düşük verim görülmüş. Sakız adasında ise de tam tersi. Orada da adanın sadece bize yakın tarafında verimli üretim var.

Evet doğru, sakız ile antep fıstığı aynı familyadan, aşılama ile fıstık ağacı sakıza döner ama o nokta sonrasında ticari faydaya ilişkin bir veri elde edememiştim o sıralar. Sonrasında da üzerine düşmedim.

Hatta, Kios (Sakız adası'nın Yunanca adının Türkçe okunuşu) Adası ile Çeşme arasında gidip gelen kaptanlardan biri ile irtibat bile kurdurdum Çeşme'deki bir tanıdık vasıtası ile, "Değil bir fidanı, bir dalı bile adadan çıkartmak büyük iş" demiş. Şaşmış, kızmış, pusmuştum.


Sakız'dan kozmetik, tıb, gıda sektörlerinde faydalanıyorlar. Her yıl üretilen sakızlar Kios Adası'ındaki bir kooperatifte toplanıp oradan tüm dünyaya pazarlanır.

Fakat konu yeni değil, ilk bizler de keşfetmedik, İzmir'deki üniversitelerin ilgili bölümlerinde deneysel çalışmalar vardı ÇEŞME'nin SAKIZINI YENİDEN CANLANDIRMAK için, sonra da belediye ortak girişimi ile bir proje başlatılmıştı. Ciddiyetle devam etmemişti.


Sevgili dedenazir, "Mustafa ÜNLÜ" ile irtibatlaşabilmek isterim.


Saygılar.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön