View Single Post
Eski 29-09-2009, 00:53   #511
therapido
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 81
Sayın Hosseda
Evet önceki hesabımda bir hata var. Ama 150 ton taşta çok fazla bence. Bir kamyon yaklaşık 40 cm kalınlığında 16 m2 duvar örebiliyor. Bu taşa görede değişiyor. Şayet iyi bir taş bulursanız bu rakamı 20 m2'ye çıkarma şansınız var. Sizin yanılmıyorsam (iç bölüntüleri taş yapmazsanız) 100 m2 duvara ihtiyacınız var. Taş duvar örerken duvarın yüzlerinde görünen taşların arasına benim ustanın küçüklerine kırpıntı, portakal büyüklüğünde olanlara hellik dediği taşlar dolgu için harçla beraber konur. Bu taşlar genelde yüzde konulan taşların firelerinden çıkar. Vasıfsız olan bu dolgu taşları dahada ucuza temin edip kaliteli (biçimli) taşlarınızı feda etmeden biraz daha tasarruf sağlayabilirsiniz. Bunları muhakkak yapın diye bir dayatma olarak algılamayın lütfen. Sizin gıyabınızda belki başkalarınada faydam dokunur diye anlatmaktayım.

Bu arada 40 cm neden yapmıyorsunuz diye sormak isterim. Eğer sağlamlık ile ilgili bir kaygınız varsa statik hesabı yapılır ama bence çok büyük yük taşımayacağı için yeterli gelir. Size ustalıkta tasarruf sağlamasada malzemede %20 oranında tasarruf sağlayacaktır. Sadece bu kadarda değil 7 metreye 10 metre dış ölçüsü olan bir evde 40 cm duvar içeride 57.04 m2 alan sağlarken 50 cm duvar 54.00 m2 alan sağlar. Küçük bir evde 3 m2 önemli bir alan kazanımı bence. Ayrıca duvar kalınlığının azalması camlardan içeriye giren ışığı dahi etkiler.Hesaplamalarım hatalı olabilir ama oturdum çizdim, 1. şekil 40 cm duvar kırımlı cam, ikinci kırımsız 40 cm. duvar ve 3. 50 cm duvar. Üst üste koyduğumda içeri giren ışık farkı 40 cm ile 50 cm arasında 12 derece. 3. şekil 50 cm duvardan alınan açı 116 derece yani 10 cm kalınlık farkında içeriye giren ışıkta %10' a yakın kar sağlanıyor. Kırımlıyı tam olarak hesaplayamasam da onun farkıda görülmekte.

Bende inşaata başladığımda inşaat alanına kadar kamyon sokamıyordum. 80 metre yakındaki yamacın dibine dökülen taş kum ve diğer malzemeyi traktör arkasına takılan römorkdan farklı (köylünün g*tlük dediği) küçük bir kasaya koyarak çıkarttım. Elbette maliyete ufakta olsa etkisi oldu. Arsanızın durumunu bilmeden belki bu önerimde yanlıştır.

Takoz/press tuğla benimde çok hoşuma giden bir malzeme. Evimin (eski) içerisinde taşla küçük nişleri (girintileri) detaylı yapmak zor olduğundan press tuğla ile yapmıştım. Hatta daha sonra gördüğüm bir kaç örnekte cam kenarları hatta bina köşelerininde bu malzeme ile yapıldığı örnekler gördüm çokda hoşuma gitti. Binanın tamamını bu malzeme ile yapmak sanırım yine sıva gerektirecektir. Saplantım olan taşta dışarıdan görünen doku bana inanılmaz haz veriyor.
Sıva yapıldıktan sonra, elbette sağlamlık ve izolasyon farkları vardır ama sanki gaz beton veya press tuğla pek farketmezmiş gibi geliyor.

Civit mavi konusunda açıkcası tecrübem olmadı, örneğini de göremedim. Sadece duyduklarımı yazdım. Ama tavuk ve kükürt kişisel tecrübemdir. Bıçak ağzı kadar yerden geçtiği de doğru. Bu yüzden alacağınız önlemin izolasyon olması zor. Sudan hoşlanmadığı için bahçe sularken dikkat etmek gerekiyor zira o zaman daha çok hareketleniyor. Cibinlik kullanmak, yatağınıza girerken bir bakınmak, yorgan battaniye vs. sererek değil katlayarak kullanmak, ayakkabıları giymeden sallamak gibi önlemler ilk denediklerimdi. Ama babamı ilk soktuğunda giydiği pjamanın içerisindeydi akrep. Benimde tavandan omuzuma düşmüştü bir gece ama sokmamıştı. Terlikle dolaşırken üzerine bastığı için sokulanlarda var. Zaman içinde alışıyor insan. Gördüğünde bir iki gün dikkat edip sonra tekrar unutuyor.
Benim köydede köylü, sıcak demeden paçası lastikli pantolonu çizme içersinde ve uzun kollu yine manşeti düğmelenmiş gömleklerle çalışıyor.
Kavanoz konusunuda bende sizden öğrenmiş oldum. Şu an oturduğum İstanbul'daki evimde azda olsa karşılaşıyorum. Teknik olarak belki yaramasada manevi bir rahatlık sağlar.
Unutmadan birde böyle bir alet var ama onuda test etmedim ve edende tanımıyorum. Belki denenebilir.
http://www.ultrapest.net/
Alternatif markalarda var.

Ali Bey'in bahsettiği vakumlayıcıyı bir arkadaşım köyde yaşarken getirmişti. Ne kim olduğunu ne ürün markasını hatırlıyorum. Neyse ki ihtiyacım da olmadı. Biraz arayınca şunu buldum:
Burada zehir vakumlayıcının nasıl kullanılacağı
http://www.byebites.net/
buradada set olarak satışı var
http://www.urunland.com/pinfo.asp?pid=158567

Saygılarımla
Kerem AKYAR

Eklenen Resimler
 
therapido Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön