2009 Baharinin son aylarini ve biraz da yazi Kibris ve Turkiyede gecirdim. Guzel bir tatildi. Tatil gunlerinde insanlar dinlenir ve deyim yerindeyse tas, tas ustune koymaz. Yan gelir keyif yapar.
Ben de bir sure yan geldikten sonra baktim olmaz bana gore bir is degil yan gelmek. Tuttum taslari tas uzerine koydum.
Sokaga acilan kapinin sol tarafi kaya bahcesi icin uygundu, orada biriki tugla ve bir iki saksi vardi. Is annemi kaya bahcesi icin ikna etmekti.
Sokak kapisindan hemen girince, ciceklerle donanmis bir sundurme var bahar ve yaz gunleri bu sundurmede kurulmus minderlerde oturulur, Misafirlere kahve ve macunlar burada ikram edilir. Kahve ve macun almiyanlara ev yapimi limon, portakal ve ya yusuftan(mandalina) yapilmis, soguk icecekler verilir. Her yer sicak olsa bile orada, guzel serin bir hava vardir buna bir de sohbet eklenince keyif katmerleniyor. Hele bir de benim gibi 40 yil gormediginiz arkadaslarinizla
bulusmanin coskusunu dusunun.
Iste annem gunlerini gecirdigi behcesinde alistigi guzellikler bozulurmu diye endisesi vardi, cevrede kaya bahcesi yoktu nasil bir sey olacagini anlattim taslardan, kayalardan oyle birsey olacagina pek inanmasa da tamam yap deyince ise koyuldum.
Kaya bahcesi yapacagim yeri temizlemeyeye basladim. Kullanacagim kayalar evin ceresine yapilan duvar icin kullanilan kayalardandi. Evin arka bahcesinin duvar dibi, kamislik ve citti, duvar yikilinca tekrar duvar yapma geregini duymamislar ve o kayalari, annem tek tek rahmetli babama tasitip behcedeki genc bir medine hurmasi yanina yigmis. Sicak gunlerde kayalar uzerinde kertenkeleler dolasiyordu.
Kayalari bahce yapacagim yere tasimak kolay olmadi, iki gunde kayalari tasiyip istedigim gibi dizdim.
Kayalarin sokak duvari ile uyum icinde omasi isimi kolaylastirdi. Kayalari dizerken dikkat edilecek onemli bir noktayi burda belirtmek istiyorum iki kayayi bir birine yaklastirirken yaklasan iki kayanin bir birlerine bakan yuzlerinin uyum icerisinde olmasina dikkat ediniz birinde girinti varsa o girintinin karsisindaki kayada da cikinti olsun kayalarinizi bu sekilde dizerseniz cok daha dogal gorunecekler. Sanki tek bir kayadan, zaman icerisinde bolunmus ayrilmislar gibi. Bunu yapabilmek icin de belki biraz ugrasmaniz ve kayalariniz icinde uygun kayayi bulmaniz hatta bazan kayayi istediginiz gibi kirip sekillendirmeniz gerekebilir.