View Single Post
Eski 24-09-2009, 14:51   #137
hamibasoglu
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neuron65 Mesajı Göster
Sayın Hami Bey,
Ben de yeni Cycas hayranlarındanım. İşimden kalan zamanımda (beyin cerrahıyım) yeni aldığım evimin terasımda çicek ve ağaçlarımla uğraşmaya çalışıyorum. Terasım peyzaj yapılacak kadar büyük (100 metrekare). Ben de Cycas'ın güzelliğine kapılıp 4 yapraklı bir örneğini Bauhaus'tan aldım. 50 cm gövdeli olanları Ankarada'ki seralarda 300 TL dolayında satıyorlar ancak bakamam diye cesaret edip alamadım. Önce küçük bir örneği ile başlayayım dedim. Şu anda Cycas'ım mutlak gölgede, açık havada duruyor. Mutlak güneş alan bir bölgeye mi çekeyim yoksa mutlak gölgedeki eski alanında mı kalsın? Suyunu dediğiniz gibi toprakta kuruluk hissedince veriyorum. Saksını ilk değiştirince besin vermedim. Ama Bauhaus'tan sivri uçlu yeşil bitkiler için satılan 10 litre suya 1 şişe kapağı katılan sıvı gübreden aldım. Ayrıca yavaş salınımlı granül gübre de aldım. Bunlardan hangilerini kullanayım? İlk gübreyi Mart ayında mı vereyim? Kışın terasta depoya mı alayım (depomun 2 kanatlı penceresi var) yoksa üzerine baloncuklu naylaon sarıp terasta mı tutayım? Biliyorsunuz Ankara'da bazen hava -10'ları buluyor. Bu kadar soru için kusura bakmayın. Ama bir konuda otör olunca sorular da kaçınılmaz oluyor. İyi bayramlar...
merhabalar,
Öncelikle Cycasların mutlak ışık bitkileri olduğunu,dolayısıyla güneşli ortamları sevdiğini belirteyim.
Ancak ışık bitkisi deyimi direkt güneş almalıdır anlamında değil de ışık densitesinin çok yüksek olduğu ortamlarda daha iyi bir gelişim göstermesi anlamına gelir.yavaş salınımlı gübreler daha kullanışlı ve dengelidir.dolayısıyla bitkinizin büyüklüğüne göre ki,sizin aldığınız küçük bir bitki olsa gerek 1 çorba kaşığı toprağa karıştırırsanız en az 3 ay hiç bir gübreleme yapmanıza gerek yoktur.Yavaş salınımlı gübreler genellikle iz elementlerce takviye edilmiştir.
Yani içeriğinde Fe,Zn,Mg, gibi micro besin öğeleri de bulunduğundan ayrıca bir sıvı gübre takviyesine gerek yoktur.ilk gübreyi hemen verebilirsiniz.
Kışın depodan ziyade bol ışık alan iç mekanda konumlandırmanız daha faydalı olacaktır.
Mart ayında mümkünse saksısını 1/2 fazlası oranında büyütün.
selmlr

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön