View Single Post
Eski 23-09-2009, 23:51   #479
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sevgili Lilium, soğanlarını bayağı bir mıncıkladım, oldukça sert ve diri duruyorlardı (bana kurt falan demeyin. Bütün gün ellerim bu toprakların içinde, aklım çıkar korkudan).

Şimdi onların toparlanması için ne yapacağımı öğrenmem gerek
Sn. nevsune., Hocalık ne demek? ben(biz) sadece deneyimlerle elde ettiğimiz bilgileri herkesle paylaşıp tartışıyoruz. Hepsi bu.
Yanılmamışım Stargazer, bir oriental lilium çeşididir. Biraz nazlıdır. Soğan ölçüsü ÇEVRE dir, çapı değil. Yani 4cm.çapı var ise Çapı ile Pi sayısı (3,14) ü çarpın işte size soğan boyu. Sizin soğan 12/14 sınıfına girer. Küçük olduğu için açmamıştır. Ayrıca yapraklarını dökmesi ise kök gelişemediğindendir.Sanki kökleri çürümüş(erimiş) gibi. Ama soğan sağlam. Öyleyse saksının drenajı iyi değilmiş!!.

Bu soğanı ne yapalım? Bana kalırsa: Captan veya Benomyl (Fungusit-mantar öldürücü) ilaç solusyonuna batırın diyeceğim tabi elinizde varsa. Yoksa kabuklarını (pullarını) kopartmadan çeşmede güzelce yıkayın erimiş kökleri temizleyin, ve saksı veya poşet içine Nemli Torf içinde dışarıya atın. Saksının etrafına bir poşet geçirin birkaç adet zımba deliği de açın poşete hava alsın ama çok hava alıp torf kurumasın . Sonra poşet veya saksıyı dışarıya atın kışı orada geçirsin, veya süzek bir toprağa normal dikin hafif nemli tutun kış sonunda sürgünleri uzadığında normal sulayın gelişsin. Söktüğünüze göre sapın espirisi kalmadı soğanın üzerinden kesip sadece soğanı(lar)ı torf içinde saklayın, veya dikin.
Biraz uzun oldu okurken sıkılmayın. Bu Liliumlar 0 ile 2 oC da 6-8 hafta depolanır, sonra -2 oC da 3-4 ay depolanabilir. Soğuklatılmazsa çiçek açmaz.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön