Dayanamayıp soğanların durumuna bir baktım (yine azar işiteceğim ya, dayanamadım işte

) Hiç zaman geçirmeden hemen yerlerine geri koydum.
Sn kgursan, bunlar oriantal stargazer liliumlar. Nerdeee sizin yazdığınız 16-24 cm, fotoğrafta gördüğünüz üzere büyük soğanın çapı ancak 4 cm kadar, küçük ondan 1 cm kadar eksik. Yalnız ben aldığımda sanki bu soğanlar daha geniş gibiydi, yanlış hatırlamıyorsam. Böyle küçülmeleri mümkün olabilir mi ki?
Her iki soğan da 3'er tomurcuk verdi. Büyük olan
ilk tomurcuğunu gayet güzel bir şekilde açtıktan sonra diğer iki tomurcuğu kurudu. Küçük soğan ise tomurcuklarını büyütemeden patlattı ve sonra da kurudular. Bir neden soğanların fazla büyük olmayışı olabilir (iyi haberse soğanlar sağlıklı görünüyor, herhangi bir çürüme, yumuşama veya mantar belirtisi yok).
Sabah güneşi alan balkonda duruyor. Işık durumunda herhangi bir sıkıntı yok gibiydi. Güneşi de sabah saat 10.00-10.30'a kadar aldığı için sıcaklardan çok etkilenmiş olacaklarını sanmıyorum.
Ben nerede yanlış yapmış olabilirim: Sanırım bunlara candidum muamelesi yapıp sulamayı az tuttum. Şimdi nette biraz araştırma yapınca
bu cins için toprağın devamlı nemli kalması ve köklerin korunması için de malçlama yapılması gerektiğini okudum. Ben tam tersini yapmışım.
Şimdi sormak istediğim, ben bu soğanlara bir müdahalede bulunacak mıyım:
1- Kışı toprakda mı geçirecekler yoksa çıkartıp bahara kadar saklayacak mıyım? Saksıda kalacaklarsa (ki benim tercihim bu yönde

) saksıyı korunaklı bir yere mi alayım yoksa Ankara'nın soğuğuna dayanabilir mi?
2- Saplarını kesecek miyim, kendisi mi kuruyacak?
3- Sulama işini bundan böyle nasıl yapacağım?
Çok teşekkür ederim.