View Single Post
Eski 22-09-2009, 21:38   #184
selenn
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Sayın rewenum öncelikle foruma hoşgeldiniz. Yazılanların eminim aşı uygulamanıza faydası olacak ve bitkinizi kurtaracaksınızdır. Aslında bahar aylarına denk gelen zamanlarda aşılama yapılsa da bitkiyi kaybetmek gibi zorunlu durumlarda aşılama bu zamanı beklemeksizin yapılabilir.

Sulama konusu biraz hassas bir konu. Yaklaşık 10 gün evvel bende ölmek üzere olan bir kaktüsümü kurtarmak için aşılama yaptım ve gözlemleyebilmek için şuanda ev ortamında tutuyorum. Aşı tuttu ve üzerindeki bantı çıkartıp bir iki gün sonra spreyleme ile sabah saatlerinde toprağı nemlendirdim. Bir süre sonra bahçeye alacağım.

Normalde kaktüsleri Eylül sonu Ekim başı gibi son sulamalarını yaptıktan sonra bahara kadar dinlenmeleri için soğuk bir ortamda bırakıyorum. Fakat anladığım kadarı ile siz ev içerisinde yetiştireceksiniz. Aydınlık çok fazla kalorifer ısısına maruz kalmayacakları cama yakın bir yer uygun olacaktır. Kalorifere çok yakın bir yer olmamasına özen göstermenizi tavsiye ederim.

Dediğim gibi ben Ekim ayından bahar aylarına kadar sulama yapmıyorum fakat siz sıcak bir ortamda saksılarınızı tutacağınız için belli dönemlerde spreyleme ile topraklarını nemlendirmeniz yeterli olur sanırım. Tabi mümkünse bir balkona almanız daha iyi olur.

Yaprak gibi incelen kaktüsünüz sanırım bir Opuntia cinsi. Kaktüslerin incelip uzamaları yani form kaybetmeleri ışık yetersinizliğinden kaynaklanıyor. Daha aydınlık bir ortama alırsanız yeni sürgünleri olması gereken formunda gelişecektir.

Kaktüslerin alttan çürümesi ise büyük ölçüde sık sulamanın etkisindendir. Sulama sıklığını azaltıp toprak yüzeyini minik akvaryum taşlarına benzeyen taşlarla kaplarsanız hem dekoratif gözükecek hem de gövdenin çok fazla ıslaklığa maruz kalmamasına faydası olacaktır.

Son olarak sulama konusunda tereddütte kaldığınız zamanlar sulamayın. Toprağa parmağınızı daldırıp toprak altının nemini kontrol ederek sulama yapabilirsiniz.

Umarım sorularınıza kendi tecrübelerim çerçevesinde cevap verebilmişimdir.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön