Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune
Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz. Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı? İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?
|
Sn nevsune hanım., Sn lilium cevaplamış, ben de birkaç şey ilave edeyim. Burada 2 soru var: 1. Neden çiçek açmadı, 2. Yapraklarını neden döktü?
Çiçek açmaması soğan iriliği ile ilgili olabilir. Bunları resimden tam anlayamadım ama ORİENTAL melezlerden veya ASİATİC melezlerden liliumlardır. (Yaprağı OVAL ise oriental, dar-uzun ise asiatic) Oriental melezler çiçek açmak için iri soğanlar ister. (Çevresi 16-24cm arası, daha küçükler çiçek vermez veya tek kandil çiçek verir) fakat asiaticler 12/14 cm olanlar da çiçek açar. Ayrıca çiçek açmaları için bol ışık da isterler. Diğer taraftan Aşırı sıcaklık-az ışıkla birleşirse çiçek tomurcuğunu köreltir.
Yaprak dökmesi ise: Yapraklara mantar hastalığı gelmiş olabilir, Yeterli suyu alamamış olabilir. Saptan çıkan boğaz kökleri gelişmemiş ise yeterli suyu alamaz veya köklerde arıza varsa (Çürüme
vb.) yeterli suyu alamaz ve yapraklarını atar. Suyu da az gelmiş olabilir.
Bu lilium türleri Lilium candidumdan(Mis zambağı) farklıdır.
Kolay gelsin.