View Single Post
Eski 13-09-2009, 15:42   #33
pozitifköpek
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Köpek ırklarının çoğu insanların katkısıyla ırk haline gelmişlerdir. Bunlara insan yapısı ırklar da denilir. İnsan yapısı denilince oturup labaratuarda yapılmış anlamına gelmez. Çeşitli ırkların melezlemeleriyle ve seçici bir üretimle bu hale getirilmişlerdir. Dolayısı ile bu ırklar çeşitli yaşam koşullarına ve çalışma şartlarına adapte olmuşlardır. Irkların bu hale gelmeleri çok uzun yılları almışdır. Dünya üzerinde 600 den fazla köpek ırkı vardır ve bu ırklar doğada yokdur. Yani bir kurt, tilki, çakal gibi var olan hayvanlar değilleridir. Bunların yapıları dediğim gibi çeşitli melezlemeler ve seçici üretimle bu hale gelmişlerdir. Her ırkın karakteristik özelliği ayrıdır. Bazı ırklar şehir içlerinde insanlarla yaşamaya uygundurlar, bazıları apartman yaşamına uyum sağlamışlardır. Bu uyum sağlamaları çok uzun yıllar almışdır. Fakat kangal üzerinde oynanmamış yegane ırklardan biridir ve şehirlere getirilmesi, bu ırkın meşhur olması öyle çok uzun yıllar öncesine gitmez. Geçen bu süre bu ırkın şehir hayatına adapte olmasına yetmez. Ayrıca bu konuda da herhangi bir iyileştirme çalışması ve seçici üretim yapılmamışdır. Bu nedenle kangal şehir hayatına adapte olamayacak bir ırkdır. Bu hayvanı şehirlerde bakmaya çalışmak ona zulmetmekden öteye gitmez.

Veteriner hekimler hayvan sağlığı ile ilgilenirler. Dünyanın hiçbir yerinde veterinerlere 600 den fazla ırkı bulunan köpeklerin ırklarını tek tek tanıtıcı eğitim verilmez. Köpek ırklarının saflığı hakkında kararı en doğru olarak ırk kulüpleri ve üretici dernekleri verir. Türkiye'de kangal köpeğinin derneği ve üreticileri vardır köpeğinizin ne kadar saf olduğunu onlar bilebilirler. fakat onlarda bir yere kadar bilebilirler. Köpeğin saflığını kanıtlayan şecere belgesindeki bilgilerdir. Bir köpek fiziksel olarak ırkının bütün özelliklerini gösterdiği halde saf olmayabilir. Örneğin saf bir pointer ile saf bir setteri çekseniz çıkacak yavruların bazıları settere, bazıları pointere bazılarıda yarı tüylü yarı tüysüz ikisinide andırır vaziyette olabilir. En bilgili uzman dahi yavruyu gördüğü zaman eğer nerden geldiğini bilmiyorsa o yavrunun saf olup olmadığını anlayamaz. İşte bunun içindir ki dışarda şecere kayıtlarının tutulması çok önemlidir.

Köpeğiniz şu an 7,5 aylıkmış. Köpeğinizin karakteri 2 yaşına kadar değişiklik gösterecekdir. Erkek köpeklerde bu 3 yaşını bulabilir. Köpeklerin sosyalleşme süreleri kritik period içersinde olur bu da ilk 4-5 ay içinde tamamlanır. Artık bundan sonra yapılacak sosyaleştirme çabaları etkili olmaz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeyna ve minnos Mesajı Göster
Sn; Ahmet Salih, Zeyna şu an 7,5 aylık. Sosyal bir köpek ve sitede oturanlara alışmış durumda. Sorun siteye dışarıdan gelen köpeklerde. Onları yanaştırmıyor.
iyi günler
Bu durmdaki bir köpeğe sosyal bir köpek denemez. sosyaleşmiş bir köpeğin hiçbir köpeğe saldırganlık göstermemesi gerekir. Sizin köpeğiniz yalnızca sitedeki köpeklere saldırganlık göstermiyorsa bu onun sosyal değil o köpekleri tanıdığını gösterir. Şehir içinde yaşayan sosyaleşmiş bir köpek diğer hiçbir köpeğe saldırganlık göstermez, havlamaz ilk defa görse bile.

Köpeğiniz kangal ise sizin gücünüzle onu durdurmanız hemen hemen olanaksızdır. Köpeğiniz şu anda yabancı köpeklere havlıyorsa ilerde onlara karşı ciddi saldırganlıklar gösterebilir. Siz köepğinizi dışarı çıkardığınızda sitenizde misafir olarak gelmiş bir köpek sahibinin köpeğine saldırdığı zaman o cüssedeki bir köpeği nasıl zaptedeceksiniz? Köpeklerin saldırganlıkları çeşitli sebeplere bağlı olmakdadır ve ilerleyen yaşlarında herhangi birini gösterebilirler. Kangal gibi bir köpeğin saldırganlık sorununu çözmek diğer pek çok ırkdan zordur ve geri dönüşemeyecek istenmeyen durumlara da yol açabilir.

Bu yazıyı sizin köepğinizi kötülemek ya da ne kadar kötü bir iş yaptığınız söylemek için yazmadım. Lütfen yanlış anlamayın. Sadece gerçekleri belirtmek istedim. Bazen gerçekler köpek sahipleri tarafından kabullenilemez.
Onlar sevdikleri ırka sahip olmak isterler ve sorunlar çıkınca uzmanlara başvururlar ama gerçeklerle karşılaşınca diğer bir uzmana daha giderler eğer ordanda gerçekleri duyarlarsa bir diğerine giderler taaki duymak istediklerini duyana kadar. Şanslı iseler işin uzmanlarına gitmişlerse sadece gerçekleri duyarlar fakat birde tersi vardır. Sizin duymak istediklerinizi söyleyen veya işini bilmeyen uzmanlar ki onlarda kazançlarına baktıklarından sizin köpeğinizin durumu ile ilgilenmezler ve işler ilerleyen zamanlarda iyice içinden çıkılamaycak hal alır.


Düzenleyen pozitifköpek : 13-09-2009 saat 20:19
pozitifköpek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön