Konu: Devedikeni
View Single Post
Eski 13-09-2009, 10:36   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Devedikeni

Bileşikgillerden Carduus, crsium, enicus, silyhum v.b. gibi dikenli bitkilere verilen ad.
Carduus ve cirsium cinsinden olan devedikenleri tarım birkileri için çok zararlıdır. Bunları çiçek açmadan kesmek gerekir, çünki meyveleri çok hafiftir, rüzgarla her tarafa yayılır.

Deve dikenlerinin en ilgi çekici olanı gümüş renkli devedikenidir. (Silyhum marianum). Bu devedikeni bir yıllık güzel ve büyük bir bitkidir. Kuvvetli ve dik gövdesi 1 m. yi aşar. Üzeri, sevimli beyaz sorguçlu ve dikenli yapraklarla kaplıdır. Ucunda erguvan renginde kocaman kömeç biçiminde çiçekler bulunur. Yolların kenarında, ekilmemiş yerlerde çok biter. Çabuk gelişmesi ve güzel görünüşü yüzünden bahçelerde yetiştirilir.

En zararlı türü asıl devedikeni olan cirsium arvense'dir. Çok dikenli ve çok yıllık olan bu bitkinin boyu 1m.yi bulurTarlalarda kaba ve nemli topraklarda yetişir.

Devedikeninin başka bir türü (Alhagi maurorum) 60.70 cm boyunda ince tüylü ve dikenli bir ağaççıktır. Doğu Akdeniz ve Hindistan'da çok bulunur. Eskiden İbranilerin çölde bulundukları zaman besin olarak kullandıkları kudret helvasının bu bitkiden elde edildiği sanılmaktadır.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön