Merhaba,
Litareturde bir solucan genelde 2 gram agirliginda kabul edilir. Soylendigine gore ideal sartlarda bir solucan 24 saatte kendi agirligi kadar besin tuketir. Fakat ben bu rakama hic ulasamadim. Cunku ayni zamanda yatak malzemesinide tuketiyorlar.
Kompostun hasat asamasina gelince. Ticari olarak bu islem yapilirken uretim cesidine gore degisiyor. Ben daha kaliteli urun almak icin yilda bir kez kutulari bosaltiyorum. Cunku solucanlar kendi atiklarini tekrar tekrar isleyebiliyorlar. Buda kompostun kalitesini arttiriyor. Ama bahcede toprak solucanlari kullanarak bu isi yapiyor iseniz cukuru kapattiktan sonra yaklasik kompostun tamamlanmasi 15-20 hafta civarinda suruyor. Ben bu yontemle bahcede su anda uretim yapiyorum. Bunun icin ozel uretilmis olan bu varili kullaniyorum
http://www.tumbleweed.com.au/pages/default2.htm. Gecen hafta varili kaldirdigimda kompost nerdeyse tamamlanma asamasina gelmisti. Sanirim birkac hafta icerisinde tamamlanmis olacak. O zaman resimlere birlikte islemi anlatan bir mesaj atacagim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mts
Solucanlar üzerinde denemeler yaparken şöyle bir soru aklıma geldi. Örneğin 10 000 tane solucanımız olsa haftada 4 kilo atık rahatlıkla yiyebilirler. Bu kompost toprağını nezaman kullanıma almalıyız. Kaç kilo daha yemek yedirdikten sonra ya da kaç defa daha besledikten sonra toprağı hasat yapıp, bitkilerde kullanmak gerekir. Ya da en az 1 ay solucanlar toprağı işlemeli diye bir durum söz konusu mu? Tecrübeli arkadaşlardan bu konuda deneyimlerini rica ediyorum.
|