View Single Post
Eski 04-09-2009, 16:02   #107
narince
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2009
sayın musa 78

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musa78 Mesajı Göster
bendenmı kaynaklanıyor forumdanmı bılemıyorum yanlız foto atamadım bundan dolayı anadolu tabırıyle bıraz yavan olacak ama üzüm konusunda benım asıl sorunum arkadaslar ben ve aılem mutevazı bır sekılde buradan para kazanmaya bır ek gelır olarak yapmaya calsıyoruz.25-30 arası uzum çeşitimiz ve modern bagımızla devam etmekteyız...benım asıl sorunum pazar...bu konuda neler dusunuyorsunuz merak edıyoyorum...sundan dolayı soruyorum bır emek sarfedılıyor ve buradanda gordugum kadarıyla bırcok kısının soru cevap seklınde devam eden bılgı alısverısındende anlasılacagı uzere cok zahmetlı ve uzun soluklu(yaklasık 7-8 ay)devamlı ılgı ve alaka ısteyen bır yetıstırıcılık,hastalık ve zararlılar konusu malum soyleme bıle gerek yok...ya peki kıme nereye nasıl hakettıgını bulabılecegımız fıyatlardan kıme satacagız...???
bağınız kaç dekar, nerede kurulu,yaşları kaç, hangi çeşit üzümler var, fidanlar aşılı mıydı, aşısız mıydı, sıra arası ve sıra üzeri mesafe nedir...gibi soruların cevabını bilmiyorum ama bu işten para kazanmayı düşünüyorsanız 25-30 çeşit olmaması gerekir. öncelikle alıcı tek çeşitten en az 1 kamyon üzüm ister, sonra üzümün piyasada makbul bir çeşit olması gerekir, nakliyeye ve muhafazaya dayanıklı olması gerekir.sonra unutmayın siyah üzüm her zaman 1 adım öndedir. hele çekirdeksiz olursa daha avantajlıdır. 25-30 çeşit üzümün uyanması, çiçeklenmesi, ben düşmesi, olgunlaşması hep farklı farklıdır. dolayısıyla sulama, zirai mücadele, hasat hep farklı zamanda olacaktır. böyle bir yetiştiricilik hiçbir zaman ekonomik olmaz. ancak manavlarda ya da semt pazarlarında perakende satış imkanı olabilir.ben yerinizde olsam elimdeki çeşitleri 2-3 e indirirdim.bunun içinde makbul çeşitlerden kalem ve ya göz alıp değiştirme aşısı yapardım.

narince Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön